Mustakaali eli palmukaali
Mustakaali on lehtikaalista jalostettu tummempi lajike. Mustakaalia kutsutaan myös palmukaaliksi, mustalehtikaaliksi ja cavolo negroksi.
Käyttö
Lehtikaalin tavoin mustakaali ei muodosta kaalinkerää vaan siitä käytetään sen tummanvihreät lehdet. Mustakaalin lehtiruoti kannattaa poistaa tai hienontaa ennen ruuanvalmistusta. Raakana mustakaalin lehdet ovat kovia, jonka vuoksi mustakaali kannattaa ryöpätä, paistaa tai marinoida, jotta mustakaali pehmenee. Mustakaali sopii esimerkiksi keittoihin, patoihin, muhennoksiin, vokkeihin ja lämpimiin salaatteihin.
Sesonki
Mustakaalin satokausi alkaa kesäkuussa ja jatkuu Suomessa joulukuuhun saakka. Mustakaali kestää hyvin kylmää ja sen maku jopa muuttuu miedommaksi ja makeammaksi, jos sen annetaan jäätyä ennen sadonkorjaamista.
Säilytys
Mustakaali säilytetään muovipussissa +2 – +4 asteen lämpötilassa. Mustakaali, kuten kaikki muutkin kaalit, ovat herkkiä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä.