Kasviproteiinivalmisteet
Tälle sivulle on koottu tietoa erilaisista kasviproteiinivalmisteista. Kasviproteiinivalmisteita löytyy kaupasta kuivahyllyistä, kylmähyllyistä ja pakasteesta.
Kasviproteiinivalmisteet ovat runsasproteiinisia tuotteita, eikä niiden kypsennyksessä synny paistohävikkiä.
Kasviproteiinivalmisteiden kanssa ei kannata säästellä mausteissa, vaan niitä voi maustaa rohkeasti mieleisillään mausteilla.
Kuivahyllystä:
Kuivahyllystä löytyvät kasviproteiinivalmisteet ovat edullisia, monikäyttöisiä ja riittoisia vaihtoehtoja. Kuivahyllystä löytyvät kasviproteiinivalmisteet ovat kuivattuja, jonka vuoksi tuotteet imevät nestettä ja turpoavat reilusti kypsennettäessä.
Kaupan kuivahyllyistä löytyvät kasviproteiinivalmisteet säilytetään kotona kuivassa ja huoneenlämmössä.
Valmistettu kotimaisesta härkäpavusta.
Härkäpapurouhe sisältää noin 30 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Ei sisällä suolaa.
Härkäpapurouhetta voi lisätä valmistettavan ruoan joukkoon sellaisenaan tai esikypsentää ennen ruokaan lisäämistä. Kaada härkäpapurouheen päälle kiehuvaa vettä niin, että rouhe peittyy ja anna hautua noin 30 minuuttia. Tai keitä rouhetta muutama minuutti kiehuvassa vedessä. Härkäpapurouhe sitoo vettä ja turpoaa reilusti nesteessä.
Valmistettu kotimaisesta kuoritusta vihreästä herneestä.
Hernerouhe sisältää noin 20 grammaa proteiinia per 100 g tuotetta. Ei sisällä suolaa.
Hernerouhe tulee huuhtoa hyvin kylmässä vedessä ennen kypsennystä ja poistaa joukosta mahdolliset roskat. Hernerouhetta keitetään 20-25 minuuttia ennen ruokaan lisäämistä. Hernerouhe sitoo hyvin vettä ja turpoaa reilusti keittämisen aikana.
Valmistetaan soijapavuista kylmäpuristamalla. Suuri osa soijatuotteiden, kuten soijarouheen, valmistukseen käytettävästä soijasta tulee Euroopasta. Monissa tuotteissa myös löytyy soijan alkuperämaa tai tiedon löytää valmistajan nettisivuilta. Soijarouhetta löytyy kaupoista sekä tummana että vaaleana soijarouheena. Tumma soijarouhe on värjätty sokerikulöörillä.
Soijarouhe sisältää noin 50 grammaa proteiinia per 100 g tuotetta. Ei sisällä suolaa.
Tummaa ja vaaleaa soijarouhetta käytetään ruoanvalmistuksessa molempia samalla tavalla. Soijarouhe sitoo vettä ja turpoaa nesteessä. Soijarouheen voi lisätä valmistettavan ruoan joukkoon sellaisenaan tai turvottaa nesteessä ennen ruokaan lisäämistä.
Kylmähyllystä:
Kylmähyllystä löytyvät kasviproteiinivalmisteet ovat käyttövalmiita, joka tekee niistä erityisen helppokäyttöisiä.
Kylmähyllystä löytyvien kasviproteiinivalmisteiden kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen suolapitoisuuteen. Monet tuotteet ovat suolattomia tai vähäsuolaisia, mutta osa runsassuolaisia, joka kannattaa huomioida ruoanvalmistuksessa. Tuotteen suolamäärä johtuu muun muassa tuotteiden valmistusprosessista: suolaa tulee proteiinin eristämiseen liittyvästä valmistusvaiheesta.
Kylmähyllystä löytyvät tuotteet säilytetään kotona jääkaapissa ja tuotteiden säilyvyys on lyhyempi, kuin kuivahyllystä löytyvien kasviproteiinivalmisteiden.
Valmistettu kotimaisesta, gluteiinittomasta kaurasta. Sisältää yleensä myös herne- ja härkäpapuproteiinia.
Nyhtökaura sisältää noin 25 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Sisältää suolaa noin 0,45-1 grammaa per 100 grammaa.
Nyhtökauran voi esimerkiksi paistaa sellaisenaan tai lisätä suoraan kastikkeen joukkoon. Kastikkeen joukkoon nyhtökaura kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, koska se imee nestettä ja muuttuu kastikkeen joukossa rakenteeltaan pehmeäksi.
Nyhtökauraa löytyy erilaisissa muodoissa, kuten esimerkiksi nyhdettynä tai rouheena.
Valmistettu kotimaisesta härkäpavusta.
Härkis sisältää noin 20 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Sisältää suolaa noin 1.3 grammaa per 100 grammaa.
Härkiksen voi esimerkiksi paistaa sellaisenaan rapeaksi tai lisätä kastikkeen joukkoon. Kastikkeen joukkoon härkis kannattaa lisätä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, koska se imee nestettä ja muuttuu kastikkeen joukossa rakenteeltaan pehmeäksi.
Härkistä löytyy erilaisissa muodoissa, kuten esimerkiksi rouheena tai suikaleina.
Valmistettu soijapavuista. Suuri osa soijatuotteiden, kuten tofun, valmistukseen käytettävästä soijasta tulee Euroopasta. Monissa tuotteissa myös löytyy soijan alkuperämaa tai tiedon löytää valmistajan nettisivuilta.
Tofu sisältää noin 13 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Sisältää suolaa noin 0,2 grammaa per 100 grammaa.
Tofu on käyttövalmis sellaisenaan ja sitä voi syödä myös ilman kypsennystä esimerkiksi leivän päällä. Tofu kannattaa kuitenkin kuivata ennen käyttöä esimerkiksi käärimällä tofu hetkeksi keittiöpyyhkeen sisään painon alle ennen ruoanvalmistusta. Kuivauksen jälkeen tofun voi esimerkiksi paloitella, raastaa tai repiä. Tofua voi paistaa uunissa tai paistinpannulla, marinoida tai lisätä kastikkeiden joukkoon.
Tofua löytyy esimerkiksi maustamattomana, marinoituna ja kylmäsavustettuna. Tofua löytyy myös pehmeänä tofuna, tai silken tofuna, joka sopii esimerkiksi levitteisiin tai jälkiruokiin soseutettavaksi.
Valmistettu vehnägluteiinista, jonka vuoksi tuote ei ole gluteiiniton.
Seitan sisältää noin 20-30 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Sisältää suolaa noin 1,5-3,5 grammaa per 100 grammaa.
Seitanissa on hyvin lihamainen rakenne ja tuote kypsennetään aina ennen tarjoilua. Seitanin voi esimerkiksi paistaa, grillata tai leivittää.
Seitania löytyy kaupoissa erilaisissa muodoissa, kuten esimerkiksi paloina, lastuina ja suikaleina. Seitania voi valmistaa alusta asti myös itse kotona.
Valmistettu perinteisesti fermentoiduista soijapavuista. Suuri osa soijatuotteiden, kuten tofun, valmistukseen käytettävästä soijasta tulee Euroopasta. Monissa tuotteissa myös löytyy soijan alkuperämaa tai tiedon löytää valmistajan nettisivuilta. Tempeä voidaan valmistaa myös kotimaisesta härkäpavusta ja herneestä.
Tempe sisältää noin 20 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Sisältää suolaa noin 0-0.1 grammaa per 100 grammaa.
Tempeä voi esimerkiksi paistaa, leivittää tai hauduttaa. Parhaimmillaan tempe on paistinpannulla rapeaksi paistettuna.
* Valmistettu kotimaisesta maidosta ja maitoproteiinista, eli tuote ei ole vegaaninen. Tuotetta voi käyttää proteiininlähteenä kasvisruokavaliossa.
Mifu sisältää noin 14- 24 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Sisältää suolaa noin 1-2 grammaa suolaa per 100 grammaa.
Mifu-tuotteet voidaan lisätä ruoan joukkoon, esimerkiksi kastikkeiden joukkoon, sellaisenaan. Parhaimmillaan mifu on paistinpannulla paistettuna. Mifua ei ole suunniteltu syötäväksi sellaisenaan, ilman paistamista tai ruoan joukkoon lisäämistä.
Mifua löytyy erilaisissa muodoissa, kuten esimerkiksi rouheena, suikaleena, rakeena ja pihvinä.
Pakasteesta:
Pakasteesta löytyvät ja säilytettävät kasviproteiinivalmisteet ovat helppokäyttöisiä, sillä ne voidaan lisätä ruoanvalmistuksessa suoraan pakastimesta jäisenä ilman sulatusta ruoan joukkoon.
Valmistettu sieniproteiinista ja kananmunasta, jonka vuoksi tuote ei ole vegaaninen. Tuotetta voi käyttää proteiininlähteenä kasvisruokavaliossa.
Quorn sisältää noin 15 grammaa proteiinia per 100 grammaa tuotetta. Sisältää suolaa noin 0.3-1.5 grammaa per 100 grammaa.
Quorn kypsennetään suoraan pakastimesta jäisenä esimerkiksi lisäämällä kastikkeen joukkoon tai paistinpannulle paistumaan.
Quornia on saatavilla esimerkiksi rouheena, kuutioina sekä quorn-fileenä ja -pihvinä.