Kuusenkerkkä

Kuusenkerkäksi kutsutaan kuusen nuoria versoja. Vaaleanvihreät kuusenkerkät koristavat alkukesän kuusta kuin joulukoristeet konsanaan. Paras aika kerätä kuusenkerkkiä on silloin, kun ne ovat vielä vaaleita, pehmeitä ja kooltaan noin 2–3 senttiä.

Kuusenkerkkien käyttö rohdoksena on tunnettu vuosituhansia. Jo kivikauden aikaiset esivanhempamme pureskelivat kuusenpihkaa. Kuusenkerkkiä on käytetty muun muassa yskän lievittämiseen. Kuusen haihtuva, eteerinen öljy irrottaa limaa ja lievittää tulehdusta. Kuusenkerkän vaikuttavat aineet imeytyvät esim. höyryhengityksen kautta. Vanha kansa oli oppinut tuntemaan kuusen antiseptiset vaikutukset ja siksi kuusta käytettiin aikoinaan myös huoneilman puhdistamiseen.

Ruokiin ja juomiin tuoreet kuusenkerkät antavat hienon, metsäisen, hiukan sitrusmaisen aromin. Nuoria kerkkiä voi käyttää sellaisenaan salaateissa ja kala- ja kasvisruoissa. Kanaruoille ne antavat miellyttävän yrttisen ja sitrusmaisen aromin. Ne sopivat myös jälkiruokien ja juomien mausteeksi. Niitä voi laittaa voileipien päälle tai leipätaikinan mausteeksi. Keittoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin kerkät antavat vahvan maun. Tuoreita kuusenkerkkiä voi pakastaa sellaisenaan talven käyttöä varten. Kerkkiä voi myös kuivata.

Kuusenkerkistä voi valmistaa teetä, jota kannattaa kokeilla esimerkiksi yskään. Teehen tarvitaan nuoria versoja noin pari ruokalusikallista puoleen litraan kuumaa vettä. Teen annetaan hautua 5–10 minuuttia ja sitä juodaan siivilöitynä ja hunajalla makeutettuna.

Kuusenkerkissä on runsaasti C-vitamiinia, noin 48 mg /100 g. Aikoinaan kuusenkerkkiä syömällä ennaltaehkäistiin C-vitamiinin puutosta. Kerkkien karoteenipitoisuus on myös korkea. Lisäksi niissä on paljon kivennäis- ja aromiaineita sekä antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja. Eräs tärkeä kuusesta saatava aine on lignaani, jonka eristämistä ja merkitystä syövän ehkäisyssä tutkitaan nykyisin paljon.

Monet pienyritykset tekevät kuusenkerkistä erilaisia tuotteita: kuusijuomaa, kuusenkerkkäsiirappia, -likööriä, -hyytelöitä, -kastikkeita ja -marmeladeja sekä teeaineksia.

Huomioitavaa

Kuusenkerkkien ja havujen kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Siihen on oltava maanomistajan lupa. Kuusenkerkkiä ei pidä käyttää, jos sairastaa astmaa tai hinkuyskää. Kuusi voi aiheuttaa allergisia oireita.