Nokkonen
Nokkonen on villivihanneksistamme tunnetuin, se on hyvänmakuinen, helppo tunnistaa ja vaivaton poimia. Tavallisimmin kasvista käytetään nuoret versot ja lehdet. Myös siemenet sopivat ravinnoksi.
Nokkonen on varsinainen ravintoainepakkaus, siinä on pinaattiin verrattuna monin verroin enemmän ravintoaineita. Esimerkiksi C-vitamiinia siinä on 175–200 mg/100 g syötävää kasvinosaa, kun pinaatissa vastaava arvo on 45 mg. Muitakin vitamiineja, erityisesti karoteeneja, on kohtalaisen paljon. Lisäksi nokkonen sisältää erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.
Nokkosta on perinteisesti käytetty rohtona ja ravintokasvina pinaatin tapaan. Vuosisatoja nokkonen on ollut lääke lähes joka lähtöön: sitä on käytetty paitsi keuhko-, vatsa- ja virtsavaivoihin sekä koiranpuremiin myös kunnon kohennukseen ja lemmenlääkkeeksi.
Nuoret versot ja lehdet
Nokkonen on yleinen kasvi koko maassa, asutuksen liepeillä. Nykyisin sitä myös viljellään yrttikasvina. Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa.
Nuoret, 5–10 cm:n mittaiset versot ovat parhaita. Myöhemmin nokkosista kerätään vain lehdet, ja nekin ennen kukintaa. Nokkosta voidaan myös ”uudistaa” kesän mittaan leikkaamalla pitkäksi venähtänyt kasvusto nurin. Sen jälkeen uutta kasvustoa hyödynnetään kuten keväällä.
Nokkonen kerää haitallisesti vaikuttavia nitraatteja. Siksi ravinnoksi käytettäviä nokkosia ei pidä kerätä liian mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista kuten navettojen reunustoilta tai lannoitetuilta viljelymailta.
Ruoaksi valmistus ja säilöntä
Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ensin kiehauttaa vähässä vedessä (n. 30 sekuntia) ja valuttaa ne hyvin siivilässä. Nokkosia voi käyttää monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, keittoihin, munakkaisiin, ohukaisiin, piirakoihin, suolaisiin kekseihin ja sämpylätaikinoihin. Niistä saa nopeasti esimerkiksi kastikkeen pastalle.
Tuoreet nokkoset säilyvät jääkaapissa paperipussissa pari päivää.
Nokkosia säilötään kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivattu nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi. Jos kuivaat nokkosia, kiehauta ja valuta nokkoset ja väännä puhtaan pyyhkeen sisällä kuiviksi. Näin väri säilyy kauniin tumman vihreänä ja nitraattipitoisuus pienenee. Nokkosta voi kuivata myös sellaisenaan, ilman kiehautusta. Huuhtele lehdet tarvittaessa.
Ennen pakastamista nokkoset kiehautetaan ensin vähässä vedessä, sen jälkeen ne kaadetaan siivilään valumaan. Jäähtyneet nokkoset pistetään pakastusrasioissa pakastimeen.
Sekä kuivaus että kiehautus poistavat poltinkarvojen pistävyyden. Kiehautus alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta, mutta samalla menetetään osa ravintoaineista.
Älä heitä nokkosten keitinvettä hukkaan. Sitä voi käyttää hyödyksi monella tavalla, esimerkiksi hiusten huuhteluun ja kasvien lannoitteena. Jos kuivaat isoja eriä, hyötykasvikuivuri on verraton apulainen. Myös pannuhuone, kylpyhuoneen lämmitetty lattia ja pyykinkuivauskaappi ovat hyviä kuivauspaikkoja. Nokkoset kuivataan alle 35°C lämmössä, kuten kaikki muutkin yrtit.
Nokkosen siemenet
Nokkosen siemenet sisältävät muun muassa E-vitamiinia, linolihappoa ja karvasaineita. Niitä voi nauttia raakana tai kypsennettynä. Parhaan hyödyn saa, kun siemeniä liottaa yön yli, jolloin niissä olevat entsyymit aktivoituvat. Siemenet sisältävät enemmän ravintoaineita kuin lehdet. Ne ovat maukkaita ja niitä voi käyttää esimerkiksi leivonnassa leipäjauhojen seassa.
Siementen kerääminen, säilöntä ja käyttö
Hyvä aika kerätä nokkosen siemeniä on silloin, kun ne ovat (tumman)vihreitä. Keruuaika on yleensä heinä-elokuussa. Nokkosen norkot voi leikata saksilla keruukoppaan tai muuhun astiaan. Käsineet on hyvä olla kädessä, kun kerää nokkosia. Näin välttyy nokkosen polttelulta. Kuivatusta varten nokkosen norkot on hyvä kerätä niin, että leikkaat nokkosen varsineen poikki ja nypit huonokuntoiset lehdet pois.
Siemeniä voi käyttää heti tuoreena tai ne voi pakastaa ilmatiiviissä rasiassa. Tuoreissa siemenissä ravintoarvot ovat parhaimmat, niin kuin yleensäkin tuoreissa kasveissa. Siemeniä voi myös kuivata.
Siementen kuivaus
- levitä varret kasvikuivurin ritilöille ja kuivaa miedolla lämmöllä TAI
- niputa varret ja anna kuivua ilmavassa, lämpimässä, varjoisassa paikassa TAI
- levitä varret ilmavasti esim. paperin tai puhtaan pyyhkeen päälle ja anna kuivua lämpöisessä paikassa (usean päivän ajan) TAI
- levitä varret leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivaa niitä 30–40 asteen lämmössä muutamia tunteja kunnes siemenet ovat kuivuneet kunnolla.
Kuivattamisen jälkeen irrota nokkosen siemenet kulhoon. Jos haluat, niin voit laittaa siemenet siivillään ja ravistaa, niin että roskat jäävät siivilään. Säilö siemenet tiiviissä rasiassa ja säilytä rasiaa kuivassa, valolta suojatussa paikassa. Jos haluat oikein hienoa jauhetta, siemeniä voi ennen käyttöä vielä hienontaa esim. huhmareella.
Miten siemeniä voi käyttää?
Siemeniä voi lisätä moniin ruokiin, esim. puuroon, jogurttiin, smoothieen, leivän päälle, leipätaikinaan, munakkaaseen jne. Siementen käytössä niin kuin muidenkin villikasvien käytössä on hyvä pitää välillä taukoa. Myös käyttö kannattaa aloittaa pienistä määristä (1 tl/päivä). Päivittäin käytettäessä hyvänä määränä pidetään noin 1–2 ruokalusikallista/vrk.