Sikurirousku

Sikurirousku, Lactarius camphoratus, on kuusen juurisieni, joka kasvaa paikoin hyvinkin runsaana kosteapohjaisissa, sammalisissa havumetsissä.  Se on yleinen Kesi -ja Etelä- Suomessa, mutta harvinaisempi pohjoisemmassa.

Tunnistaminen

Sikurirouskun lakki on 2-5 senttiä leveä, lämpimän tummanruskea, kuivapintainen ja usein nipukallinen. Nuoren sienen vaaleanruskeat heltat tummuvat nopeasti lakin väriseksi. Jalka on ohut ja hauras, lakin värinen tai tummempi, usein violetinsävyinen. Malto on ruskeaa. Pysyvän valkoista maitiaisnestettä erittyy erittäin runsaasti; se jopa valuu ja pirskahtelee sientä rikottaessa.  Runsaan maitiaisnesteen lisäksi, sienen tunnistaa sen voimakkaasta mausteisesta, curryn ja sikurin kaltaisesta tuoksusta.

Käyttö ja säilöntä

Sikurirousku on mieto sieni ja sen voi pilkkoa suoraan pannulle kypsymään.  Sitä käytetään yleensä maustesienenä, esimerkiksi sienisuolassa, levitteissä ja leivissä. Maistele sientä ensin sellaisenaan kypsennettynä ja kokeile sen jälkeen erilaisiin ruokiin. Paras säilöntätapa on kuivaus.

Sikurirousku on kangasrouskun, L. rufus, näköislaji. Kangasrousku on selvästi isompi ja paksumaltoisempi kuin sikurirousku, ja sen heltat ovat selvästi lakkia vaaleammat. Kangasrouskulta puuttuu sikurirouskulle tyypillinen voimakas tuoksu. Myös kangasrousku on hyvä ruokasieni, kirpeyden vuoksi se vaatii kuitenkin esikäsittelyn ennen ruoaksi valmistusta.