Kaura

Kaura (Avena satuva) soveltuu hyvin Suomen karuihin sääoloihin ja kauran viljelyn suhteen Suomi onkin omavarainen. Kauran monet terveydelliset vaikutukset tunnetaan ja sitä hyödynnetään monipuolisesti ruoka-aineena.

Karujen sääolojen kaura

Kaura sopii hyvin kasvatettavaksi Suomen karuissa sääoloissa. Eri kauralajikkeet pärjäävät vähemmän lämpimissä sääoloissa ja ne kestävät myös paremmin sadetta kuin muut viljakasvit. Näiden ominaisuuksien vuoksi ne soveltuvat hyvin kasvualueille, joissa kesät ovat viileitä ja sateisia. Kauraa kasvatusalueena toimii lähes koko lauhkean ja subtrooppisen ilmaston alueet. Useimmiten kaura kylvetään aikaisin keväällä ja korjataan syksyllä. Kauraa voi kasvattaa myös syyskaurana kylvämällä se syksyllä ja korjaamalla loppukesästä. Tätä kylvötapaa käytetään alueilla, joissa talvi on lyhyt.

Kaura eli peltokaura on heinäkasvien heimoon kuuluva tuulipölytteinen viljelykasvi. Kaurojen sukuun kuuluu myös Välimeren alueella viljeltävä punakaura, joka toisinaan luetaan samaksi lajiksi peltokauran kanssa. Näiden viljelylajien lisäksi kaurojen sukuun kuuluu haitallinen rikkakasvi, hukkakaura, joka leviää helposti ja saastuttaa peltoja ja viljasatoja.

Kauran kukinto on erilainen kuin muiden viljojen ja se on nimeltään röyhy. Röyhy on heinäkasvien kukintotyyppi. Röyhy on terttumainen kerrannaiskukinto, jonka haarojen kärjissä on tähkylöitä. Tähkylät vastaavat toiminnaltaan terälehdellisten kasvien kukkaa. Kauran korsi on 80-100cm pitkä.

Kaura on alun perin kotoisin Turkin alueelta, jossa sen viljely on alkanut vehnän tai ohran rikkakasvina. Suomessa kauraa kasvatetaan suhteellisen paljon ja kauran suhteen Suomi onkin omavarainen. Kauraa viljellään pääasiassa rehuksi ja ihmisravinnoksi siitä päätyy vain murto-osa. Kauran kulutus on ollut kasvussa viime vuosien aikana sen terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi.

Terveyttä kaurasta

Kauralla on monia hyviä terveysvaikutuksia. Kaura sisältää runsaasti kuitua, joilla on monia positiivisia vaikutuksia. Se sisältämät kuidut ovat sekä liukenemattomia ja liukenevia. Kauran kuidut ovat hellivät vatsaa parantaen vatsan toimintaa. Kaura sopii myös useille vatsavaivoista kärsiville ja soveltuu myös ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien noudattamaan FODMAP-ruokavalioon.

Kauran kuitujen ansiosta sen sisältämät hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, jonka vuoksi myös verensokeri nousee tasaisemmin. Tämä auttaa pysymään kylläisenä pidempään. Kauran liukoinen kuitu auttaa kolesterolin hallinnassa estämällä ruoassa olevaa kolesterolia imeytymään elimistöön. Lisäksi kaura sisältää vitamiineja ja monipuolisesti tärkeitä kivennäisaineita.

  • Kauran liukenemattomat kuidut ehkäisevät ummetusta ja nopeuttavat ruokamassan kulkua suolistossa.
  • Kaura sopii useille vatsavaivoista kärsiville.
  • Kaura pitää kylläisenä pitkään ja tasaa verensokeria.
  • Kauran liukoinen kuitu auttaa kolesterolin hallinnassa.

Kaura ruoanvalmistuksessa

Kaurasta tehdään jauhoja, suurimoita ja hiutaleita. Kaurahiutaleet ovat 100% täysjyvää, sillä niistä on poistettu ennen prosessointia vain akanat. Kaurahiutaleissa on siis mukana kaikki jyvän osat kuorikerroksista jauhoytimeen. Kaurahiutaleista hyödynnetään useimmiten kaurapuuron valmistuksessa ja se taitaakin olla tunnetuin kaurasta valmistettava ruokalaji.

Kaurapuuron lisäksi kauraa hyödynnetään välipalatuotteiden, keksien, myslien ja toisinaan myös oluen valmistuksessa. Se sopii makeiden pikkuleipien lisäksi leivän ja talkkunan valmistamiseen. Leivonnassa on otettava huomioon, että kaura ei muodosta sitkoa, kuten vehnä, jonka vuoksi sen leivontalaatu yksistään ei ole hyvä. Pelkästä kaurasta leivottavat leivät ovat tämän vuoksi usein palaleipiä.

Kauraa hyödynnetään myös erilaisten kaurapohjaisten tuotteiden valmistamisessa. Siitä valmistetaan erilaisia maitotuotteita korvaavia tuotteita, kuten kaurapohjaista maitoa, kermaa, tuorejuusto, jogurttia ja välipalarahkaa. Melko tuoreena uutuutena on lihaa korvaava nyhtökaura.

Puhdas kaura sopii myös keliaakikoille ja muille gluteenia sietämättömille, jos se on tuotettu erillään muista gluteenia sisältävistä viljoista.