Valmisruoka

Ajoittain arki on kiireistä, eikä aikaa kokkaamiselle löydy. Usein ajatellaan, että valmisruoka ei voisi olla terveellistä, mutta myös valmisruoasta voi koostaa monipuolisen ja terveellisen aterian.

Kiireisen elämän keskellä, kului se sitten töiden lomassa, läheisiä hoitaen tai harrastusten parissa, kaipaa usein nopeita ruokavaihtoehtoja arkeen. Näissä tilanteissa kauppojen hyllyiltä löytyvät valmisateriat ovat oivallinen valinta. Valmisruoat ovat myös kelpo vaihtoehtoja pienissä talouksissa tai yksin asuville.

Lautasmalli avuksi

Lautasmalli on havainnollinen esimerkki hyvästä ateriasta. Kun kokoat aterian lautasmallin mukaan, syöt monipuolisesti eikä sinun tarvitse huolehtia yksittäisten ravintoaineiden saannista. Myös valmisaterian voi koostaa lautasmallin mukaisesti.

Täydennä valmisruoka esimerkiksi kasviksilla, ruokajuomalla, täysjyväleivällä ja hedelmällä. Näin huolehdit siitä, että ateria on monipuolinen ja tasapainoinen.

Hyvät valinnat kaupassa

Monet valmisruoat ja -ateriat ovat ravitsemukselliselta laadultaan oivia valintoja arkeen, mutta tästä huolimatta kaupassa kannattaa tarkastella elintarvikkeen pakkausmerkintöjä. Kiinnitä huomiota erityisesti valmisteen tyydyttyneen rasvan määrään ja suolapitoisuuteen. Monet valmisaterioista, kuten salaatit, sisältävät hyvin vähän energiaa, joten pidä huolta siitä, että täydennät ateriaa tarpeeksi! Voit lukea lisää arjen hyvistä ruokavalinnoista täältä.

Monia eri valmisruokia, kuten laatikoita, keittoja, puuroja ja pizzaa, voi tuunata monipuolisiksi aterioiksi. Nappaa alta vinkit kahteen erilaiseen tuunattuun makaronilaatikkoon!

Tuunattu makaronilaatikko 1:lle

  • ½ valmis liha-makaronilaatikko (400 g)
  • 1 puna- tai keltasipuli tai n. 100 g valmiiksi pilkottua pakastesipulia
  • 1 porkkana raastettuna
  • 1 iso tomaatti
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • mausteita: mustapippuri, oregano tai basilika tai yrttimaustesekoitus
  1. Lämmitä pannulla öljy ja kuullota hetki pilkottua sipulia. Lisää porkkanaraaste. Lisää joukkoon ½ makaronilaatikko paloina. Pilko tomaatti ja lisää joukkoon. Kuumenna sekoitellen noin 10 minuuttia. Mausta ripauksella pippuria ja ½ tl yrttimaustetta.
  2. Tarjoile kurkun, hapankorpun, jossa kasvirasvalevitettä kanssa ja nauti lasi rasvatonta piimää.

Annoksessa on suolaa 2,2 g, proteiinia 25 g (ikääntyneiden suositus/annos), kuitua noin 8 g. Energiaa annoksessa on 2500 kJ eli noin 600 kcal.

Tuunattu makaronilaatikko 4:lle

  • valmis liha-makaronilaatikko (400 g)
  • ½ pussi (100 g) pakasteherneitä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • ½ purjo pilkottuna
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ripaus sokeria
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 tl yrttimaustetta

Lisäksi

  • 4 porkkanaa
  • pala kaalia
  • 1 pieni tlk säilykeananasta
  • kauraleipää
  • margariinia
  1. Huuhdo ja viipaloi purjo. Lämmitä pannulla öljy ja lämmitä siinä jäiset herneet. Lisää joukkoon makaronilaatikko paloina, tölkki tomaattimurskaa ja purjo. Kuumenna sekoitellen noin 10 minuuttia. Mausta ripauksella sokeria, pippurilla ja yrttimausteella.
  2. Keitä kuoritut ja pilkotut porkkanat kevyesti suolatussa vedessä. Raasta kaali ja sekoita siihen ananaspalat ja hieman ananasmehua tölkistä.
  3. Tarjoa kauraleivan ja piimän tai muun ruokajuoman kanssa.

Vinkki! Porkkanat voi halutessa myös raastaa makaronilaatikon sekaan lämmitysvaiheessa.