Yrttien ja lehtivihannesten kuivaus

Vain nuoria, terveitä kasveja kannattaa kuivata. Luonnonyrtit ja villivihannekset kerätään vain puhtailta kasvupaikoilta. Kuivaus on nopeampaa, kun kasvit kerätään aurinkoisten päivien jälkeen. Pölyiset kasvit huuhdellaan ja kuivataan ensin pyyhkeiden välissä.

Yrtit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin. Kuivauslämpötila ei saa nousta yli 30°C. Lehdet ja varret kuivataan erikseen, mausteyrtit voidaan kuivata myös pieninä kimppuina. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki.

Jos haluat nokkosten kuivuvan kauniin vihreiksi, ne kannattaa ensiksi ryöpätä. Huuhtele nuorten nokkosten latvat ja ryöppää joko höyrykattilassa tai vedessä. Ryöppäysajaksi riittää 1 min. Jäähdytä nopeasti kylmän, juoksevan veden alla ja kuivaa pyyhkeiden välissä. Levitä lehdet ritilälle kuivumaan. Kuivattuja yrttejä voi säilyttää tiiviissä lasipurkissa.

Kuivausmenetelmät.

Hiostaminen

Lehtien hiostaminen ennen kuivausta tuo esille kasvin aromit ja vähentää kitkeryyttä. Hiostaminen sopii mm. maitohorsman, pihlajan ja vadelman lehdille.

  1. Kerää lehdet ja anna niiden nahistua huoneenlämmössä muutama tunti tai yön yli.
  2. Ota sitten kämmenten väliin tukku lehtiä ja pyöritä voimakkaasti hieroen peukalonpään kokoisiksi palloiksi. Lehdet pitää kunnolla hieroa ja rutistella ruttuisiksi, niin että lehtien solukko rikkoutuu ja ne kostuvat ja tummuvat.
  3. Laita lehtipallot lasipurkkiin, älä painele vaan anna lehtien olla ilmavasti. Sulje purkin kansi löyhästi niin, että purkkiin pääsee ilmaa.
  4. Lämmitä uuni 40 asteeseen ja aseta lasipurkki uuniin, anna hiostua kunnes lehdet ovat ruskeita. Avaa pallot ja levitä kuivumaan.