Marjojen pakastus
Mansikat, mustikat, vadelmat ja muut marjat ovat parhaita tuoreena. Joskus marjoja on kuitenkin niin paljon, ettei kaikkea voi käyttää ennen pilaantumista. Pakastaminen on tällöin hyvä vaihtoehto.
Kun pakastetaan kerralla suuria määriä, pakastimen tehoa on hyvä lisätä. Tehon voi laskea normaalin pakastimen tasolle (-18°C) vuorokauden kuluttua. Marjat säilyvät pakkasessa hyvinä jopa yli vuoden.
Marjat voidaan pakastaa
- sellaisenaan kokonaisina tai marjasekoituksina esimerkiksi jälkiruokiin
- viipaleina, survoksena, soseena tai hillona esimerkiksi puuroihin ja leivonnaisiin
- nektarina tai mehuna.
Sokeritta tai sokerin kanssa
Kokonaisille puolukoille, karpaloille ja mustikoille sokeritta pakastaminen sopii oikein hyvin. Kauniita kokonaisia marjoja ja marjaterttuja voi pakastaa esimerkiksi kakkujen koristeeksi ensin lautasella, minkä jälkeen ne laitetaan varovasti pakasterasioihin.
Osa marjoista on hyvä pakastaa sokerin kanssa. Marjoissa tapahtuu pakastevarastoinnin aikana jonkin verran soluhengitystä, joka kuluttaa niiden sisältämää sokeria ja lisää vähitellen marjojen happamuutta.
Jo 1–3 rkl sokeria marjalitraa kohti on riittävä määrä. Lisäksi sokeri edistää marjojen maun, C-vitamiinin ja sulatettaessa etenkin pehmeiden marjojen rakenteen säilymistä. Sokeri ripotellaan kerroksittain marjojejn väliin.
Käyttäessäsi hedelmäsokeria eli fruktoosia puolita määrä tavallisen sokerin määrästä. Keinotekoisista makeutusaineista esimerkiksi aspartaami (Canderel) sopii myös marjojen pakastamiseen.
Pakasta yksittäisiä tai muutamia marjoja jääpalamuottien sisään veden tai mehun kanssa. Koristele juhlajuomat marja-jääpaloilla.
Rasia vai pakastepussi?
Kokonaisina pakastettavat pehmeäkuoriset marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat on hyvä saada mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen rasioihin. Niitä ei pidä huuhdella.
Kovakuoriset marjat ja marjasoseet voi pakastaa pakastepusseissa. Ne jäätyvät nopeimmin, jos pussit muotoillaan litteiksi ja niistä poistetaan ilma.
Pakastaminen sokeriliemessä
Kovakuoriset marjat voi pakastaa myös sokeriliemessä
- kiehauta litra vettä ja 3–5 dl sokeria
- kaada jäähtynyt liemi marjojen päälle, marjojen tulee peittyä kokonaan
Sokeriliemessä pakastaminen estää kovakuoristen marjojen kuoren sitkistymistä. Samaan liemeen voi laittaa erilaisia marjoja ja hedelmäpaloja, jolloin raikas jälkiruoka on sulatusta vaille valmis.
Marjapakasteiden sulatus
Marjapakasteet tulee sulattaa nopeasti, jotta marjojen C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä.
Sulatustavan ratkaisee
- käytettävissä oleva aika
- sulatuksen laitteet
- marjojen esikäsittely ennen pakastusta
- ruuan valmistustapa
Marjojen sulatus huoneenlämmössä on C-vitamiinin säilymisen kannalta suositeltavampaa kuin jääkaapissa sulatus. Sulamista voi nopeuttaa upottamalla pakastusrasia muovipussin suojaamana lämpimään veteen. Mikroaaltouuni on kätevä ja nopein pakastemarjojen sulatuksessa. Yleensä paras tulos tulee sulatustehoa käyttäen.
Marjojen sulatus eri ruokiin
Jälkiruoaksi sellaisenaan tarjottavat kokonaiset pakastemarjat voi sulattaa nopeasti kaatamalla kuuman sokeriveden suoraan pakastimesta otettujen marjojen päälle. Noin puolelle litralla marjoja sopiva määrä on 2 dl vettä ja 1 dl sokeria. Näin sulatetut marjat tulee tarjota välittömästi.
Puuroja, keittoja ja kiisseleitä valmistettaessa marjat on parasta lisätä sulattamatta. Kovakuoriset marjat voi lisätä ennen suurustamista, pehmeäkuoriset marjat jo suurustettuun liemeen.
Sulatetut marjat säilyvät jääkaapissa pari päivää.