Salkopapujen kasvatus
Salkopapu on koristeellinen, yksivuotinen köynnöskasvi ja sopii hyvin myös säleikkömajoihin ja aidanteeksi sekä ruukkuviljelyyn. Lämpimällä kasvupaikalla salkopapu tuottaa runsaasti pitkiä, mureita palkoja. Salkopapuja kuten muitakin palkokasveja kannattaa kasvattaa ja syödä, koska niillä on monia hyviä vaikutuksia ympäristölle ja terveydelle.
Ennen kuin aloitat salkopapujen kasvatuksen, tutustu
Salkopapu (Phaseolus vulgaris var. vulgaris) kasvaa 2–3 metriä korkeaksi. Se vaatii vielä enemmän lämpöä kuin pensaspavut, ja kasvaa parhaiten lämpimässä ja suojaisassa kasvupaikassa. Pihan lämpimimpien paikkojen lisäksi salkopapua voi kasvattaa myös kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella.
Esikasvata taimet
Jos kasvupaikka on hyvin lämmin, salkopavun siemenet voi kylvää suoraan maahan. Yleensä salkopavun taimet kannattaa kuitenkin esikasvattaa ja istuttaa kasvupaikalle vasta kesäkuussa, kun maa on lämmennyt vähintään 15 lämpöasteeseen. Liota siemeniä kaksi tuntia ja kylvä 3–4 siementä samaan ruukkuun, jolloin taimet tukevat toisiaan kasvuun lähdössä. Esikasvatusajaksi riittää 2–3 viikkoa. Tarkemmat taimien esikasvatusohjeet löydät täältä.
Salkopavun pitkät versot kietoutuvat tuen ympärille. Palot kehittyvät sivuversoihin ja voivat olla jopa 30 cm pituiset. Lajikkeen mukaan ne voivat olla vihreitä, violetteja, keltaisia tai monivärisiä. Satoa korjataan sitä mukaa, kun palot kasvavat täysikokoisiksi, mutta siemenet palon sisällä ovat vielä pieniä. Ylikypsät palot ovat puisevia. Katkaise salkopavun varsi, kun se on noin kahden metrin pituinen. Näin sivuversot ovat satoisampia.
Käsittely ja käyttö
Salkopavun palot käytetään ruoanvalmistuksessa palkoineen. Pavut kypsennetään ennen käyttöä. Keitä tuoreet palot pehmeiksi, keittoaika on noin 5-10 minuuttia. Kuivattuja salkopapuja a keitetään 30-45 minuuttia ennen käyttöä. Palot voi säilöä pakastamalla. Papujen käyttöön ja säilöntään löydät lisää vinkkejä ruoka-aineet sivustolta.