Siika

Siika on koko maassa esiintyvä ruokakala, joka on parhaimmillaan savustettuna tai graavattuna.

Siika (Coregonus lavaretus) on lohikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Siika on monimuotoinen kalalaji, joista löytyy Suomesta kuusi erilaista siikamuotoa: pohja-, kari-, vaellus-, järvi-, plankton- ja tuppisiika. Ne ovat eri muotoja siiasta, mutta lasketaan kuuluvaksi kaikki yhteen ja samaan siikalajiin.

Siian koko vaihtelee siikamuodon mukaan. Pääasiassa koko on kuitenkin 17-56 senttimetriä ja paino on usein enimmillään 1 kilogramman luokkaa. Siika on väriltään hopeinen ja sillä on harmaat kylkievät. Siltä löytyy myös lohikaloille tyypillinen rasvaevä. Pää ja suu ovat pienet suhteessa muuhun ruumiiseen.

Elinympäristö ja kalastus

Siika on levinnyt koko Suomen alueelle niin sisävesi- kuin merialueillekin. Suomen lisäksi siikaa tavataan Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Pohjois-Aasiassa.

Siika on jokseenkin vaativa elinympäristönsä suhteen. Se viihtyy vain kirkkaissa, puhtaissa vesissä, jotka ovat syviä, kylmiä ja hapekkaita. Vesialueiksi kelpaavat kuitenkin niin kriteerit täyttävät sisävedet kuin merikin. Eri siikamuotojen elinympäristön vaihtelevat ja eroavat toisistaan.

Siika raaka-aineena

Siika on erittäin maukas kala ja lohikalojen tapaan se on myös rasvainen. Siikaa käytetään monessa eri muodossa niin kokonaisena kuin fileenäkin. Suosituimmat valmistusmuodot ovat savustaminen sekä tuoresuolaaminen eli graavaaminen. Järvisiika tulee pakastaa ennen graavaamista. Siika sopii hyvin myös hiillostamiseen, uunissa kypsentämiseen kuin keitoksikin. Siikafileitä voidaan paistaa, pariloida ja grillata. Kokonainen siika sopii myös keitettäväksi.

Säilytys

Tuoreen kalan säilytyslämpötila on sama kuin sulavan jään, eli mahdollisimman lähellä nollaa astetta. Kotioloissa tuore kala kannattaakin valmistaa ruoaksi vuorokauden sisällä ostohetkestä. Savustettu tai paistettu kala sen sijaan säilyy pari kolme päivää.

Terveysvaikutukset

Siika kuuluu lohikaloihin ja niille tyypillisesti on myös rasvainen kala. Siian sisältämä rasva on hyvää, pehmeää rasvaa. Rasvaisuuden ansiosta se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka ovat hyväksi sydämen ja verisuonten terveydelle. Muiden kalojen tapaan se sisältää runsaasti myös D-vitamiinia sekä kivennäisaineita.

Ympäristönäkökulma

Siikaa käyttäessä kannattaa suosia Suomen sisävesistä pyydettyä tai kala-altaissa kasvatettua siikaa. Siian kaupallinen kalastus sisävesissä on vähentynyt, jonka vuoksi se ei todennäköisesti vaaranna siikakantaa. Sen sijaan merialueilla esiintyvän siian kalastusta tulisi välttää, sillä kyseessä on erittäin uhanalainen vaellussiika.