Soijapavun kasvatus
Soijapapu eli edamamepapu (Glycine max) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva yksivuotinen palkokasvi. Se on mielenkiintoinen kasvi kotipuutarhaan, vaikka vaatiikin pitkän kasvatusajan ja paljon lämpöä, minkä vuoksi se tuottaa satoa lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa.
Ennen kuin aloitat soijapavun kasvatuksen, tutustu papujen yleisiin kasvatusohjeisiin täällä ja palkokasvien moniin hyötyihin täällä.
Parhaiten soijapavun sato kasvaa aurinkoisessa ja suojaisassa paikassa, ruukussa tai kasvihuoneessa. Valitse aikaisia, viileään säähän sopeutuneita lajikkeita. Soija on lyhyen päivän kasvi, ja osa lajikkeista kukkii ja tuottaa huonosti satoa Suomen pitkässä päivässä.
Soijapapu vaatii ilmavan, ravinteikkaan ja humuspitoisen maan, jonka pH-arvo on 6–6,8. Kylvä liotetut siemenet suoraan kasvupaikalle kesäkuussa, mikäli kasvupaikka on lämmin ja maan lämpötila on vähintään 15 lämpöastetta. Varminta on esikasvattaa taimet. Taimien esikasvatukseen löydät ohjeita täältä.
Varaa jokaiselle taimelle kasvutilaa noin 30 cm x 30 cm, jolloin ne haaroittuvat pensasmaisiksi. Suojaa taimet kasvuharsolla. Kasvi on itsepölyttyvä, joten harso voi olla paikallaan myös kukinnan ajan. Huolehdi kastelusta erityisesti kukinta-aikaan sekä palkojen kehittyessä. Jos lehdet ovat vaaleita, anna lisälannoitusta.
Käsittely ja käyttö
Parhaimmillaan soijapapu on tuoreena, kun siemenet tuntuvat pulleina palon sisällä, mutta ovat vielä vihreitä ja keskenkasvuisia. Tuoreita siemeniä kypsennetään 2–3 minuuttia ennen käyttöä. Kuivattuja soijapapuja liotetaan yön yli (12 tuntia) ja keitetään 1,5 tuntia ennen käyttöä. Papujen käyttöön ja säilöntään löydät lisää vinkkejä ruoka-aineet sivustolta.