Suunnittele ruukkuviljelyn kasvit
Monia satokasveja voit itse kasvattaa ruukuissa ikkunalla, parvekkeella, patiolla tai seinustalla. Valikoi kasvit kasvupaikan mukaan. Useimmat kasvit tuottavat hyvän sadon valoisassa ja suojaisessa kasvupaikassa. Tällä sivulla esittelemme kasvilajeja, joita on helppo kasvattaa ruukuissa. Tutustu myös Ruukkuviljely-sivulla viljelyn perustietoihin, ennen kuin valitset kasvit ja aloitat ruukkuviljelyn.
Valikoi kasvit kasvupaikan olosuhteiden (valo, lämpö, tuuli) mukaan. Lisäksi ruukku tai muu valittu kasvatusastia vaikuttaa kasvilajin valintaan. Ensisijaisesti kannattaa kasvattaa niitä kasveja, joiden sato tulee varmasti käytettyä. Joka vuosi kannattaa myös kokeilla jotain uutta lajia.
Tutustu erilaisiin satokasveihin ja niiden valo-, vesi-, ravinne- ja lämpötilavaatimuksiin. Huomaat, että monista ruokakasveista on saatavana useita eri lajikkeita. Esimerkiksi tomaatista ja pavuista on saatavana myös matalia lajikkeita ruukkukasvatukseen.
Ruukuissa kasvit voivat kasvaa hieman tiheämmässä kuin kasvimaalla. Suunnittele samaan ruukkuun rohkeasti eri kasvilajeja. Esimerkiksi nopeakasvuista salaattia voi kylvää hitaampikasvuisen maissin kanssa samaan ruukkuun. Se on syöty, kun maissi valtaa ruukun.
Jos viljelypaikkana on vain ikkunalauta, voit kasvattaa erilaisia miniversoja. Katso ohjeet versokasvatukseen www.martat.fi/versojen-kasvatus/.
Nopeakasvuisia
Lehtisalaatit, retiisi, maustekirveli ja tilli ovat nopeakasvuisia ja viihtyvät myös varjoisemmalla parvekkeella. Kylvä nopeakasvuisia lajeja 2–3 kertaa kesän aikana.
Kylvä retiisi parvekelaatikkoon varhain keväällä, paras sato kehittyy viileässä. Kastele retiisiä säännöllisesti, koska kuivuus tekee niistä kitkeriä.
Myös lehtisalaatit viihtyvät viileässä ja vaativat säännöllisen kastelun. Salaatin siemenet eivät idä yli 25 °C lämpötilassa, joten älä kylvä salaatteja keskikesän paahteisempaan aikaan. Kasvata ruukussa erilasia salaatteja, lajeja on valtavasti. Kasto vinkkejä lajivalintaan ja kasvatukseen www.martat.fi/salaatin-kasvatus/.
Tillin miedonmakuisia lehtiä ja versoja voit ottaa mausteeksi ja koristeeksi jo pieninä. Maustekirvelin makeasta mausta lapsetkin pitävät. Sitä voit kasvattaa myös ikkunalaudalla.
Syötävän kauniita lehtiä
Nämä kaunislehtiset lajit viihtyvät auringossa ja puolivarjossa.
Mangoldista kerätään sadoksi uloimmat lehdet vetämällä ne varovasti irti. Keskeltä kasvaa uusia lehtiä. Käytä lehdet keitettynä tai tuoreena, tee kääryleitä ja nauti lehtiruodit parsan tapaan. Mangoldia on saatavana eri värisinä lajikkeina.
Viinisuolaheinä viihtyy syvässä ruukussa. Kirpeän happamat ja kauniit lehdet raikastavat salaatit ja vokit. Kasvi on monivuotinen.
Uudenseelanninpinaatti eli lamopinaatti on monen mielestä pinaateista parhain. Se tuottaa runsaan sadon. Mitä enemmän lehtiä korjaat ja latvot, sitä enemmän se tuottaa satoa. Kukinta ei heikennä lehtisatoa. Tätä riittää pari tainta, saat jo niistä hyvän sadon.
Vuonankaali kasvattaa matalan lehtiruusukkeen. Lehtien maku pähkinäinen. Kylvä heinäkuussa ja nauti sato syys-lokakuussa. Aikaisemmin kylvettynä kukkii helposti.
Istuta yrttiruukku
Mausteyrtit viihtyvät lämpimässä kasvupaikassa ja saviruukussa. Niistä voi kerätä satoa pitkin kesää ja loput voi kuivata talven varalle. Mausteyrtit myös tuoksuvat ja ovat koristeellisia, osa niistä myös kukkii. Useamman yrtin voi istuttaa samaan ruukkuun. Valikoi alla olevista mausteyrteistä kolme lajia ja istuta ne 5 litran kokoiseen ruukkuun. Siis yhteensä kolme tainta samaan ruukkuun.
Voit kasvattaa yrttiruukun myös siemenistä, katso ohje www.martat.fi/kylva-oma-yrttiruukku/
Rosmariini, ryytisalvia, sitruunatimjami, oregano ja mintut ovat monivuotisia. Monivuotiset kasvit saattavat talvehtia ulkona ruukuissa. Laita ruukut kyljelleen lumen alle ja suojaa tarpeen mukaan pakkaspeitteellä, tai vie ne kellariin tai muuhun viileään tilaan talveksi.
Basilikat
Basilikoja on useita lajikkeita. Valitse basilikalle lämmin kasvupaikka, ne paleltuvat alle 10 asteen lämpötiloissa ja kasvamiseen tarvitaan sitäkin lämpimämpi kasvupaikka. Erityisen hyvin ne viihtyvät lasitetulla tai riittävän suojaisalla parvekkeella, joka ei ole tuulinen.
Syötäviä kukkia
Mausteyrttien ja monien kesäkukkien kukkia voi syödä. Varmista aina ennen maistelua, että kasvi ei ole myrkyllinen.
Kääpiösamettikukan lehtiä ja kukan terälehtiä käytetään leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen, vokkeihin ja salaatteihin. Maku on kirpeän sitruunainen. Kehäkukan terälehtiä voi käyttää mausteena ja koristeena. Leivonnaisiin se antaa sahramin väriä.
Krassin terälehdissä on pippurista makua ja siemeniä voi säilöä kapriksen tavoin. Pikkukukkaiset orvokit ovat kirpeähköjä ja niillä voi koristella leivonnaisia ja ruokia.
Tomaatit
Pienet kirsikkatomaatit, ruukkutomaatit ja amppelitomaatit tuotavat ruukussa hyvin satoa. Runkotomaatit vaativat ison ruukun ja hyvän tukemisen. Valikoi avomaalla menestyvä ja ruukkukasvatukseen sopiva lajike. Lue lisää tomaatin kasvatuksesta www.martat.fi/tomaatin-kasvatus.
Minipaprikat ja chilit
Paprikat ja chilit kasvavat hyvin ruukussa. Ne vaativat hyvin suojaisen ja lämpimän kasvupaikan. Chilejä voi kasvattaa myös ikkunalla. Istuta paprikat isoon (10 litraa) ruukkuun. Minipaprikat ja useimmat chilit sietävät kuivuutta paremmin kuin tomaatit. Lue lisää minipaprikoiden kasvatuksesta www.martat.fi/minipaprikoita-ruukusta ja paprikoiden kasvatuksesta www.martat.fi/paprikan-kasvatus/.
Istuta omaan ruukkuun
Omassa ruukussa viihtyvät isokasvuiset ja helposti tilaa valtaava lajit.
Kesäkurpitsan taimia kannattaa istuttaa vähintään kaksi, että pölyttyminen on varmempaa. Lisätietoa kurpitsoiden kasvatuksesta löydät sivuilta www.martat.fi/kurpitsan-kasvatus/.
Uudet perunat kasvavat hyvin ruukussa tai pussissa. Muista mullata kasvun edetessä. Sato valmistuu, kun peruna kukkii. Katso lisää perunoiden kasvatuksesta www.martat.fi/perunoiden-kasvatus/.
Minttuja on kymmeniä eri lajikkeita. Piparminttu istutetaan aina taimesta, koska se ei tee itämiskykyisiä siemeniä. Mintut ovat monivuotisia, mutta tuottavat satoa jo ensimmäisenä kesänä. Täyttää nopeasti ruukun, koska se leviää juuriversojen avulla.
Mansikasta on monia lajikkeita. Kokeile ruukussa puutarhamansikan lisäksi myös amppelimansikkaa tai jatkuvasatoista kuukausimansikkaa.
Avomaankurkkua köynnöksenä
Avomaankurkku vaatii lämpimän kasvupaikan, runsaasti ravinteita ja kastelua. Varjoisella parvekkeella se kasvaa lehtevänä köynnöksenä, mutta tekee vähän satoa. Valikoi avomaankurkusta itsepölyttyvä eli partenokarppinen lajike. Istuta taimet tai kylvä siemenet suoraan kasvatusruukkuun puhtaaseen ja lämpimään multaan, 2–3 cm:n syvyyteen. Tue versot naruilla, ohjaa säleikköön tai anna kiemurrella parvelleen lattialla.
Ikkunakurkku
Kokeile kurkun kasvatusta myös ikkunalla. Ensimmäiset siemenet voi kylvää jo helmikuussa ja uusintakylvöjä voi tehdä pitkin kesää. Katso kasvatusohjeet martat.fi/ikkunakurkku.
Makeita herneitä
Kylvä sokerihernettä ruukkuun kahden viikon välein kesäkuun loppuun asti, niin saat satoa kauan. Liota siemeniä pari tuntia vedessä ennen kylvöä ja laita siemen 2–5 cm:n syvyyteen. Tue pitkät versot. Sokeri- ja taittoherneet korjataan keskenkasvuisina, kun palot ovat vielä litteitä ja makeita. Myös nuoret versot ja kukat voi syödä. On myös amppeliin sopivia lajikkeita, kuten Tom Thumb.
Pavut
Pensaspavut tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja menestyvät hyvin ruukussa. Keltapalkoiset vahapavut ovat kestävimpiä pensaspapuja. Ruukkuviljelyyn on kehitetty lajikkeita, kuten Mascotte, jolla on valkoiset kukat ja kapeat, pitkät palot.
Salkopapu on köynnöstävä ja se tuetaan. Härkäpapu kestää kylmää, ja sen voit kylvää ruukkuun jo toukokuussa. Ruusupavun nuoret palot ovat myös syötäviä.
Porkkana
Juureksille varataan suuri ja syvä kasvatusastia, ämpäri, iso ruukku tai saavi. Kasvualustan pitää olla ilmava, ravinteikas ja pehmeä, jotta juures voi kasvaa multaan. Valitse aikainen lajike, varhaisporkkana. Pienikasvuisia minilajikkeita, kuten baby-porkkanaa (kuva) voi kasvattaa myös pienemmässä astiassa. Porkkanan siemenet kylvetään suoraan kasvatusastiaan huhti-toukokuussa. Lue lisää porkkanan kasvatuksesta www.martat.fi/porkkanan-kasvatus/.