Tarjoilu
Tarjoilun kultainen sääntö kuuluu “Ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta”.
Tarjoilu aloitetaan pöydän arvokkaimmasta henkilöstä, joka on juhlan sankari, vanhin ruokailija tai kutsuttu vieras.
Ruokailun alkaessa
- kaada juomat ruokailijan oikealta puolelta.
- tuo kiertävät tarjoilukulhot pöytään ruokailijan oikealle puolelle.
- valmiit annokset annetaan ruokailijan oikealta puolelta.
- tarjoiltavat ruokalajit, kuten kannusta kaadettava keitto, tarjoillaan ruokailijan vasemmalta puolelta.
Pääruoan syömisen jälkeen
- vie alku- ja pääruoan tarjoiluastiat pois pöydästä.
- kerää lautaset ja ruokailuvälineet ruokailijan oikealta puolelta.
- anna ruokailijoille jälkiruokalautaset tai -kulhot oikealta puolelta.
- valmiit jälkiruoka-annokset annetaan ruokailijalle oikealta puolelta.
- tarjoiltava jälkiruoka, kuten suuresta kulhosta annosteltava marjarahka, tarjoillaan ruokailijan vasemmalta puolelta.