Keittiösanastoa
Resepteissä vilahtelee välillä outoja sanoja.
Tässä lyhyt johdatus keittiökielen maailmaan.
Alustaa = vaivata taikinaa
Freesata, kuullottaa = paistaa kevesti pannulla niin, että ruoka-aine saa hiukan väriä, mutta ei paistu
Hauduttaa = kypsentää ruokaa miedolla lämmöllä kannen alla
Leivittää, paneerata, paneroida = kastaa ruoka kananmunassa ja/tai jauhoissa ennen paistamista
Marinoida = ruoan maustaminen ennen kypsentämistä, esim. lihan marinointi
Ryöpätä = raaka-aineen pikainen keittäminen kiehuvassa vedessä, muutamasta sekunnista pariin minuuttiin
Suurustaa = sakeuttaa nestemäinen ruoka esim. vehnä-, peruna- tai maissijauholla tai kermalla
Uppopaistaa, friteerata = keittää rasvassa, esim. munkit uppopaistetaan