Mikroaaltouuni

Mukavasti mikrossa

Mikro on kokin näppärä apuväline

Kun opettelee mikron käytön säännöt hyvin, käyttö käy kuin tanssi. Pyydä aikuiselta opastusta. Mikro sopii pienten ruokamäärien valmistukseen. Suuremmat annokset kannattaa kypsentää liedellä tai uunissa.

KÄYPÄ KIPPO

  • Pidä uunilautanen ja pyöritysalusta aina paikoillaan, kun käytät uunia. Älä käynnistä mikrouunia ilman alustaa.
  • Valitse vanhemman kanssa valmiiksi mikroon sopivia astioita. Mikroruoan kypsentämiseen sopivia ovat tukeva lasiastia, keraaminen astia, monet muoviastiat sekä paperilautanen (ei kierrätyskuidusta valmistettu).
  • Mikromerkki kertoo, että astia soveltuu mikroaaltouuniin. Jos merkkiä ei löydy, astiassa voi lukea “microwave safe” tai “microwave proof”.
  • Vanhoista astioista merkintöjä ei löydy, eikä niitä kannata laittaa mikroon.

ALOITA LYHYESTI JA SEKOITA

  • Käynnistä mikrouuni vain luukku tiivisti suljettuna.
  • Aloita kuumennus tai kypsennys lyhyellä ajalla.
  • Kypsennysajan lisäksi valitse oikea kypsennysteho.
  • Lisää aikaa vähitellen, ettei ruoka kypsy liikaa.
  • Sekoita välillä, niin annos lämpenee tasaisesti.

MUISTA KUPU TAI KANSI

Ruoka lämpenee tasaisesti ja nopeasti. Uuni pysyy puhtaana, ja säästyt siivoamiselta. HUOM! Puuron valmistuksessa unohda kupu ja kansi, ettei puuro paukahda pitkin seiniä!

KUN KUUMENNAT

  • Mukillinen (2 ½ dl) vettä tai maitoa kuumenee reilussa minuutissa lähes kiehuvaksi.
  • Pistele kypsennettävään perunaan, makkaraan tai keltuaiseen reikiä estämään poksahtamista.
  • Kananmuna mikroon vain kuorittuna ja keltuainen rikottuna, muuten se räjähtää!
  • Voit lisätä hieman vettä kuivaan ruokaan auttaaksesi valmistumista.
  • Kypsennä popkorneja vain ohjeen ajan verran – yleensä alle 3 minuuttia. Pidempi aika kärventää popparit ja voi sytyttää tulipalon. Samoin astia voi tulla kuumentua liikaa.

ANNA TASAANTUA

Odota hetki ennen kuin haukkaat mitään mikrossa kuumennettua. Ruoan kypsyminen jatkuu uunista ottamisen jälkeen muutaman minuutin ajan. Samalla lämpö ehtii tasaantua, etkä polta suutasi.

KUN SULATAT

Pakastemarjojen vitamiinit säilyvät parhaiten, kun sulatat ne mikrossa juuri ennen herkuttelua. Sulatusteholla sämpylä sulaa vajaassa minuutissa ja hiivaleipä kymmenessä. Muista sulatuksessakin tasaantumisaika, jotta ruoka sulaa tasaisesti. Jos ruoka ei ole kokonaan sulanut tasaantumisen jälkeen, laita se takaisin mikroon.

TURVALISTA – TURVALLISTA!

  • Pyyhi luukun reunaan kertynyt lika saman tien astianpesuaineveteen kostutetulla liinalla. Näin luukku pysyy tiiviinä
  • Jos mikroaaltouunissa syttyy jokin tuleen, pidä luukku suljettuna, kytke virta pois päältä ja irrota verkkojohto pistorasiasta.
  • Käytä vain kunnossa olevaa mikroa.

EI mitään tavaraa uunin päälle, etteivät ilma-aukot tukkeudu.EI metallivärillä koristeltuja tai metalliastioita eikä alumiinifoliota (vain pieninä suikaleina).EI ruokaa tiiviisti suljetuissa astioissa, ne räjähtävät.EI mitään muuta kuin ruokaa mikroaaltouuniin.