Tiskaajan niksit
Tiskarin hommat sujuvat joutuisammin, kun luet nämä niksit.
Käsitiskaajan temput
- Liota astioita. Se helpottaa tiskarin toimia.
- Käytä suojakäsineitä. Ne säästävät hipiää pesuaineilta. Hanskakädet kestävät myös kuumempaa vettä kuin paljaat sormet.
- Käytä mahdollisimman kuumaa vettä. Astiat puhdistuvat paremmin kuumassa vedessä kuin kylmässä.
- Tiskaa järjestyksessä: ensin suuta koskevat (lasit, lusikat, haarukat), sitten lautaset ja kulhot, viimeiseksi ruoanvalmistusastiat.
- Sulje hana, älä juoksuta vettä turhaan. Huuhtelu tulpatussa tiskialtaassa säästää vettä.
- Nosta huuhdellut astiat kuivauskaappiin, telineeseen tai pyyhkeen päälle kuivumaan. Laita ruokailuvälineet kuivaustelineeseen kahvat alaspäin.
- Hieraise altaat harjalla ja huuhtele ne puhtaiksi. Kuivaa tiskipöytä ja sen tausta.
- Huuhtele harja ja pöytäpyyhe ja ripusta ne kuivumaan ilmavasti. Likainen pöytäpyyhe märkänä myttynä on melkoinen pöpöpesäke.
Konetiskin konstit
- Laita ruoantähteet astioista kompostiin.
- Huuhtele astiat pikaisesti, vain jos se on välttämätöntä.
- Anna aikuisen opastaa koneen täyttämisessä. Esimerkiksi aterimet laitetaan koriin terä ylöspäin.
- Kysy tai katso, missä on koneen lämpövastus. Muoviastiat sulavat liian lähellä sitä.
- Pidä luukku suljettuna, kun astianpesukoneessa on likaisia astioita.
- Käynnistä kone vasta, kun se on täynnä tiskiä. Näin säästät luontoa.
- Opettele tavaroiden paikat keittiössä, jotta voit tyhjentää koneen omin voimin.
Mitä astioita EI astianpesukoneeseen?
- Leikkuuveitset voivat tylsyä.
- Kevyet ja ohuet kristallilasit voivat rikkoutua.
- Kultaukset ja käsinmaalatut koristeet voivat kärsiä.
- Puiset astiat voivat vääntyä ja halkeilla.
- Valurauta-astiat ruostuvat ja voivat tahria muita astioita.
- Tina-, pronssi-, kupari-, messinki- ja alumiiniastiat eivät pidä vahvasti emäksisestä pesuaineesta.
- Hopeiset aterimet tummuvat, jos ne pestään yhdessä ruostumattomien teräsaterimien kanssa.
- Osa muoviastioista ei kestä kuumuutta.
- Jotkut lasityypit samentuvat.