Lanttulyhdyt
Viileinä syysiltoina kokoonnutaan uuninlämpöiseen keittiöön askartelemaan ja herkuttelemaan. Juhli juureksilla: Nakkaa pannuun palsternakkaa, se on maistuva vihannes! Popsi porkkanaa, se piristää!
Tarvikkeet
- lanttua ja tuikkukynttilöitä
- leikkuulauta
- juuresharja
- perunankuorimaveitsi
- iso ja pieni vihannesveitsi
- omenapora
- pallorauta
Malli 1.
- Pese lantut juuresharjalla ja kuivaa ne. Jätä tasaisempi puoli pohjaksi.
- Ota tukeva ote lantun pohjasta ja aloita leikkaaminen kuorimaveitsen terällä kovertaen. Leikkaa 5 cm yläaukko, jotta liekki ei paista lyhtyä. Poista sisustasta niin paljon kuin mahdollista. Jätä reunat reilun senttimetrin paksuisiksi, niin lyhty nahistuu hitaammin. Sisustan kovertamisessa pallorauta on paras apu.
Malli 2.
- Halkaise lanttu keskikohdan yläpuolelta. Koverra molemmat puolet ja leikkaa liekille yläaukko kuten mallissa 1.
- Siisti aukon reuna kuorimaveitsellä. Leikkaa vihannesveitsellä ja omenaporalla valoaukkoja lyhdyn kylkiin. Jätä leikkauskohtiin reilusti väliä. Liian reikäinen lyhty ei pysy kasassa.

Älä jätä kynttilää vartioimatta.
Älä peitä lyhtyä.
Sammuta kynttilä aina, kun poistut huoneesta.