Kirjovirkattu marttakukkaro

Kirjovirkkauksen juuret Suomessa ovat 1800-luvun lopulta länsirannikolta, jossa tehtiin koreita henkseleitä, kukkaroita ja vöitä ruotsalaisten esimerkkien mukaan. Korsnäsin paidan hartioissa ja helmassa näkee ilottelevia ihmishahmoja ja kietoutuvia kukkia. Kuviot virkataan napakasti kiinteillä silmukoilla. Nurjasta puolesta tulee niin siisti, että työ ei vaadi vuorittamista. Kuvioita voi virkata yhden tai useamman ja mallia on helppo pienentää sekä suurentaa. Kuvan työssä värit ovat Marttojen sinivalkoisesta maailmasta, mutta värejä on helppo vaihtaa ja pohjan voi jopa raidoittaa. Kukkarossa erikoisuutena virkkaus aloitetaan suoraan vetoketjuun: siistiä ja helppoa! 

Ohje ja mallityö: Ilta Hämäri, kuvat: Laura Riihelä

Tarvikkeet

vetoketju, pituus 20–22 cm 

viivoitin ja tussi 

terävä neula, jonka silmään virkkauslanka mahtuu 

3 mm:n virkkuukoukku 

puuvillalankaa, esim. Catona (50 g = 125 m), sininen ja valkoinen

Mittatilkku

10 x 10cm = 25 ks x 24 krs 

Kirjovirkkaus, Martat-lehti 3-23. kuva: Laura Riihelä

Aloitus vetoketjuun

1. Kirjo n. 4 mm pitkiä ketjupistoja (ohje käsityökirjoista tai verkosta) vetoketjun kankaaseen, oikealle puolelle, sinisellä langalla. Pistot tulevat n. 5 mm:n etäisyydelle vetoketjusta. Voit merkitä pistojen kohdat viivoitinta ja tussia käyttäen. 

2. Vetoketjun päädyissä kaarra pistoja hieman sisäänpäin, että pääset siirtymään puolelta toiselle. Kirjonnan aloitus kannattaa tehdä puoliväliin ketjua. Jätä hännät vetoketjun oikealle puolelle, ne päätellään virkkauksen sisään. 

3. Aloita vetoketjun päädystä ja virkkaa sinisellä langalla kiinteitä silmukoita ketjupiston takalenkkiin. Voit käyttää apuna pienempää virkkuukoukkua. 

Kirjovirkkaus, Martat-lehti 3-23. kuva: Laura Riihelä

Kukkaron virkkaus

Ensimmäisellä kerroksella lisää silmukoita niin, että silmukkaluku on kuvion mukaisesti 26 silmukalla jaollinen. Virkkaa sen jälkeen mallin mukaan, aloittaen ruutupiirroksen oikeasta alareunasta. (Voit käyttää piirrosta myös kirjonta- ja silmukointimallina, jos haluat tehdä kukkaron jollain toisella tekniikalla.) 

Kirjovirkkauksessa kiinteä silmukka tehdään edellisen kerroksen silmukan takalenkkiin. Väriä vaihdetaan kesken edellisen silmukan. Kaikki langat virkataan kiinteiden silmukoiden sisään, joten pidä huoli, että ne eivät kiristä työtä liikaa. Siirry kerrokselta toiselle spiraalina. Kirjovirkkauksesta löytyy hyviä suomenkielisiä perusohjeita kirjoista ja verkosta. 

Pohja virkataan umpeen piilosilmukoilla työn nurjalta puolelta. Käännä kukkaro nurin ja litistä pohja niin, että saat tasaisen kukkaron muodon. Virkkaa piilosilmukoita takalenkkeihin etu- ja takaosassa. Päättele lanka. Pienen asettelun ja venyttelyn jälkeen kukkaro on valmis. 

Kirjovirkkaus, Martat-lehti 3-23. kuva: Laura Riihelä