Tuftatut tulppaanit

Tuftaus (engl. Punch needle) on nopea ja helppo tekniikka, jolla syntyy pörröistä, ryijymäistä pintaa. Työn toinen puoli muistuttaa kirjottua pistopintaa. Voit käyttää kumpaa tahansa puolta oikeana. 

Tuftaamalla voi tehdä tauluja, seinätekstiilejä ja tyynyjä, jotka eivät joudu kovaan kulutukseen. Lankasilmut eivät kiinnity tiukasti kankaaseen, joten ne voivat tarttua ja purkautua. Jos haluat kestävämmän pinnan, käsittele tuftatun tekstiilin nurja puoli tekstiililiimalla. Olet ehkä kuullut tuftatuista matoista. Ne on tehty isoilla paineilmalaitteilla, mutta tekniikka on periaatteessa sama. Nurja puoli kiinnitetään liimalla, jotta matoista tulee kestäviä. 

Tuftausta pääsee kokeilemaan melko edullisilla välineillä. Mikä hauskinta, erilaiset jämälangat sopivat hyvin tuftattaviksi. Kokeile pörröisen pinnan tekoa aluksi pieneen käsityöhön. Kun innostus kasvaa ja saat tekniikan haltuun, siirry suurempiin kuvioihin.

Ohje: Anja Aalto
Kuvat: Laura Riihelä

Tuftaamiseen tarvitset

Tuftaustyökalu:
Työkalussa on joko kiinteä tai irrotettava putkimainen neula, jonka sisällä lanka kulkee. Neulan koko valitaan langan ja pohjakankaan mukaan. Työkaluissa voi olla kiinteä tai vaihdettava neula. Lanka pujotetaan neulan sisään suoraan kerältä neulan mukana tulevan pujotuslenkin avulla. Joissakin työkaluissa on säätöruuvi nukan pituuden säätämiseen. 

Pohjakangas:
Pohjakankaaksi sopivat palttinasidoksiset kankaat, jotka eivät ole liian tiiviitä. Tuftausohjeissa mainitaan usein Monks cloth; tämän kankaan langat hieman siirtyvät työskennellessä ja parantavat näin langan pysymistä kankaassa. Kangasta saa muun muassa käsityötarvikkeita myyvistä verkkokaupoista. Kotoa löytyviä palttinasidoksisia kankaita kannattaa kokeilla. Säkkikankaallakin pääsee alkuun. 

Kiilakehys tai kirjontakehys:
Pohjakangas pitää aina pingottaa, muuten työskentely ei onnistu. Pienen työn voi pingottaa kirjontakehykseen, mutta isompia töitä varten tarvitaan esimerkiksi kiilakehys. Niitä saa askarteluliikkeistä. Kiilakehykseen kangas pingotetaan niiteillä tasaisesti kireälle. 

Lanka:
Langan pitää olla oikeassa suhteessa pohjakankaaseen ja neulaan: mitä paksumpi neula, sitä paksumpi lanka. Pohjakankaan tulee olla sellaista, että neula kulkee läpi kankaan lankojen risteyskohdasta. Kokeile erilaisia lankoja. Villalangat ovat aluksi helpoimpia käyttää. Tähän työhön on helppo piilottaa langanloput!  

Tulppaanityyny

Tarvikkeet

  • pala pohjakangasta, esim. Monks cloth 
  • lankaa, työssä käytetty merinovillalankaa (puikkokoko 3.5) ja työkalun suurinta neulaa 
  • tyynynpäälliseen 45 x 90 cm:n kokoinen pala esim. pellavakangasta, vetoketju 35 cm, ompelulankaa ja sisustyyny 

Tee näin

  1. Jäljennä tulppaani (tai muu kuvio) pohjakankaaseen nurjalle, nukkapinta tulee oikealle. Huomaa, että kuviosta tulee peilikuva. Tällä on merkitystä, jos haluat tehdä vaikka kirjaimia.
  2. Pingota kangas kehykseen napakasti ja tasaisesti.
  3. Pujota lanka tuftausneulan läpi ja sitten neulansilmään sisältä ulospäin (katso työkalun mukana tulleet ohjeet).
  4. Mikäli työkalussa on nukan pituuden säätöruuvi, säädä se kokeilujen jälkeen sopivaksi.
  5. Pidä tuftaustyökalua kynän tavoin ja pistä neula kankaan lankojen risteyskohdasta läpi, nosta neula takaisin juuri kankaan pinnan yläpuolelle ja siirrä tasaisesti eteenpäin noin 0.5 cm, pistä uudelleen kankaaseen. Kankaan alapuolelle jää lankalenkki ja pinnalle syntyy etupiston näköinen pisto (Kuvat 1 ja 2). Kuljeta työkalua tasaisesti, älä nosta sitä kankaan pinnasta ylös. Tarkista myös, että lanka pääsee kulkemaan vapaasti. Huomaa, että langasta vetämällä työ purkautuu helposti.
  6. Tuftaa tulppaanikuvio etenemällä kuvion ympäri tai täyttämällä pintaa järjestyksessä. Mallityössä nukkapintana tuftattu alue on 8 x 15 cm. Tuftaa sitten reunat: Käännä työ toisin päin ja tuftaa reunaan muutama pistorivi kehykseksi. Kun haluat vaihdella nukkapintaa ja pistopintaa työssäsi, käännä aina työ.
  7. Lopeta alueen työstäminen katkaisemalla lanka lyhyeksi. Lankoja ei tarvitse päättää.
  8. Mikäli haluat varmistaa, että nukkapinta ei pääse purkautumaan, käytä nurjalla puolella tekstiililiimaa. Myös liimaharson voi kiinnittää silittämällä nurjalle.
  9. Leikkaa ylimääräinen pohjakangas pois, jätä reunoihin saumanvaraa ja huolittele reunat siksakilla. Tee työhösi sopiva tyynynpäällinen. Mittaa, piirrä ja leikkaa päälliseen aukko, joka on kauttaaltaan 1 cm (= saumanvarat) pienempi, kuin näkyviin jäävä kuvio. Leikkaa kulmissa saumanvaroihin aukileikkaukset, taita ja silitä saumanvarat nurjalle (kuva 3). Aseta työ aukkoon, kiinnitä nuppineuloin ja ompele tyynyliinan puolelta suoralla ompeleella koneella tai kiinnitä käsin.

Eikö tuftaus onnistu? Tarkasta nämä:

  • Tarkista, että lanka pääsee juoksemaan tasaisesti. 
  • Nosta neula vain juuri kankaan pintaan, ei ylemmäs. 
  • Pidä neulaa niin, että lanka kulkee sujuvasti. Voit tukea sormella edellisiä pistoja, jotta ne eivät pääse purkautumaan. 
  • Jos nukan pituutta voi säätää, kokeile pidempää nukkaa. 
  • Pingota kangas aina napakasti kehykseen ja tarkista, että se pysyy kireällä. 
  • Kokeile toista lankaa. Kankaan ja langan suhteella on vaikutusta. 
  • Tee ensin kokeiluja ja harjoittele neulan käyttöä. Kokeilemalla opit! 

Lisätietoa

  • Videoita Youtubessa hakusanalla tuftaus tai punch needle. 
  • Kirja: Arounna Khounnoraj: Punch needle (ISBN 978-1-78713-278-8) 

Katso myös