Kännykkä huilaamaan

Taltioi juhlan tunnelmat sydämeesi ja vain maltilla muistikortille.

Teksti: Anu Kylén

Kännykkä on korvaamaton kapistus, kun on hätätilanne. Yksin ollessasi voit räplätä kännykkää niin paljon kuin sielu sietää. Juhlissa talismaanin hypistely kannattaa kuitenkin unohtaa.

Kun saavut juhliin, säädä puhelin äänettömälle. Poikkeuslupa myönnetään niille, jotka odottavat viestiä synnytyslaitokselta tai ilmoitusta äkkilähdöstä synnytyslaitokselle. Jos olet järjestänyt lapsillesi juhlatilaisuuden ajaksi lapsenvahdin, luota häneen. Jos lapset ovat mukanasi, et ainakaan tarvitse puhelinta.

Kun olet seurassa, ime energiaa ympärillä olevista ihmisitä. Aisti tunnelmia, tutustu ja juttele, ota erilaisuutta vastaan. Saat ehkä uusia ystäviä, ja keskusteluista viriää uusia ideoita. Mitään peruuttamatonta tuskin tapahtuu Facebookissa sillä välin, ja somettamaan ehtii taas seuraavana päivänä. Puhelimessa jaarittelu juhlan aikana on epäkunnioittava ele juhlan järjestäjiä kohtaan. Jos aivan akuutti puhelu tulee, siirry edes eteisen puolelle ja puhu mahdollisimman lyhyesti.

Tapakouluttaja Helena Valonen on hoksannut yhden vallitsevan ilmiön: haluamme paljon enemmän kuin on tarjolla. Siksi kuvaamme kyltymättömästi etenkin matkoilla ja erityisissä tilaisuuksissa. – Annosten kuvaaminen ja kuvien lähettely eivät ole oikein kohteliasta. Tässä ja nyt on maailman tärkein seurue. Eivät ulkopuoliset ole kiinnostuneita siitä, mitä me syömme, Valonen muistuttaa.

Neuvo pätee etenkin juhliin. Juhlissa ollaan nauttimassa ihmisten seurasta ja mukavasta tunnelmasta. Jospa juteltaisiin pöydässä olevasta ruoasta vieruskavereiden kanssa eikä lähetettäisi kuvia maailmalle. Aika usein kännykän tai kameran räplääminen pilaa juhlamielen sekä räplääjältä että hänen lähellään olevilta. Sitä paitsi usein asiat jäävät paremmin mieleen, kun ne taltioi omilla aisteillaan eikä kameralla.

Saako kuvata?

Ei kuvaaminen juhlissa toki kiellettyä ole. Pidä vain mielessä muutama ohjenuora. Kysy lupa kuvaamiseen. Älä häiritse seremoniaa tai puheita.

– Kun ohjelma on käynnissä, ei sovi huitoa kameran tai kännykän kanssa muiden eteen niin, että näkyvyys peittyy, Helena Valonen sanoo.

Juhlan isäntäväki voi sopivassa vaiheessa ehdottaa pientä kuvauspaussia. Silloin kaikki vieraat voivat napata haluamansa kuvat hääparin, päivänsankarin tai muiden vieraiden kanssa. Esimerkiksi häissä erillinen kuvaussessio toimii hyvin.

Häissä kuvaamiseen voi varata ohjelmassa 20 minuuttia tai reilumminkin, jos porukkaa on paljon. Ne, jotka eivät kuvaa tai ole kuvattavina, saavat rennon jaloittelutuokion ohjelman lomassa.

Vinkit

Vinkki isäntäväelle:

Isäntäväenkin on syytä pitää kännykät piilossa. Varsinkin omien kuvien esittely puhelimesta on melkein sama kuin lapsi kerskuisi omilla leluillaan. Toisten ihmisten kuvat kiinnostavat harvaa kovin paljon.

Vinkki vieraalle:

Ystävien luona ei välttämättä ole kohteliasta kuvata ruoka-annoksia. Ollaan seurassa.

Asiantuntijana tapakouluttaja Helena Valonen
Julkaistu alunperin Martat-lehdessä 3/2017