Kutsu ja kiitä
Kutsu kertoo juhlan luonteen.
Teksti: Anu Kylvén
Yleensä juhlia suunnitellaan ja aletaan järjestää hyvissä ajoin. On fiksua ilmoittaa kekkereistä ajoissa myös vieraille. Isäntäväki apujoukkoineen suunnittelee ja lähettää kutsun, joka kertoo aukottomasti juhlatilaisuuden luonteesta.
Vieraat voivat valmistautua rennommin, kun he tietävät, mikä on tilaisuuden luonne ja esimerkiksi pukukoodi.
Ystävä- ja tuttavapiirin juhliin voi kutsua ihmiset puhelimitse tai sähköpostilla. Virallisempiin ja suurempiin juhliin on syytä suunnitella kauniisti painettu, printattu tai käsin taiteiltu kutsukortti. Kutsun ulkoasu vinkkaa juhlan luonteesta.
Kutsuun merkitään aina, milloin vieraiden toivotaan saapuvan paikalle. Isäntäväen kannattaa varautua olemaan valmiina varttia ennen ilmoitettua aikaa, jotta vältytään viime hetken paniikilta.
Jos kutsussa lukee ”Vastaanotto kello 16–18”, kuvio on selkeä. Ensimmäinen vieras voi saapua neljältä, ja viimeisenkin vieraan on poistuttava kuudelta.
Vanhan etiketin mukaan ylioppilasjuhliin ei tarvitse erikseen kutsua ihmisiä, vaan ovet ovat avoimet naapureille ja kaikille muille, jotka haluavat saapua onnittelemaan. Nykyään lakkiaisiin ja valmistujaisiin voi lähettää kutsut. Etenkin sukulaisia ja muita läheisimpiä vieraita muistutetaan hyvissä ajoin päivästä ja kellonajasta.
Muista vastata
Kutsuun vastataan kiittämällä ja ilmoittamalla, pääseekö tulemaan. Jos kutsuilla tarjotaan ateria, vieraan on kohteliasta kertoa mahdolliset erityisruokavalionsa. Ei siis ”Minä en sitten tykkää täytekakusta” -tyylisiä mieltymyksiä, vaan oikeat allergiat ja herkkyydet.
Jos sinulle tulee ilmoittautumisen jälkeen este, ilmoita siitä juhlien järjestäjille välittömästi.
Kutsukortti ja saapumisestaan ilmoittaminen vaikuttavat juhlien onnistumiseen myös siksi, että isäntäväki osaa varata oikean määrän tarjottavaa. Lopullinen vieraiden määrä usein elää viime metreille asti, joten on hyvä varata tarjoilut noin kymmenen prosenttia suuremmaksi, kuin arvioitu vierasmäärä. On kurjaa, jos tarjottava loppuu kesken.
Arvostin!
Kaunis kiitoskortti on aina paikallaan. Se osoittaa isäntäväelle, että juhlaa on arvostettu. Heillekin jää käteen jotain ekstraa. Soittaakin voi, ja mieluiten heti juhlaa seuraavana päivänä.
– Kauniissa sanoissa on aina henkilökohtainen tunnelma, tapakouluttaja Helena Valonen sanoo.
Kutsu kertoo: missä, milloin, kenelle?
Ilmaise kutsussa selkeästi, kuka kutsuu ja kenet, minne ja mihin tilaisuuteen, minä päivänä ja mihin aikaan. Samoin se, onko kutsu yhdelle vai kahdelle.
Jos kutsuun odotetaan vastausta, kortin oikeassa alalaidassa lukee V.P. tai R.S.V.P.
Yleensä vastauspyynnön perässä on päivämäärä, johon mennessä ilmoittautumisia toivotaan, sekä puhelinnumero tai sähköposti.
Tarvittaessa esitetään pukutoive mainitsemalla miehen juhlapuvun nimi.
Vinkit
- Isäntäväelle: Kutsu vieraat hyvissä ajoin ja merkitse kutsuun selkeästi, millä aikavälillä juhliin voi saapua.
- Vieraalle: Pienemmistäkin kutsuista on kohteliasta kiittää. Silloinkin jos on käynyt vain kahvittelemassa ystävän luona, kannattaa soittaa kiitokset.
Asiantuntijana tapakouluttaja Helena Valonen
Lähteet
- Tytti Huhtaniska, Nico Backström ja Leena Kouhia: Pieni juhlakirja, Atena Kustannus 2007.
- Suvi Ruotsi: Tapakirja, Otava 2005.