Miten syödä, että jaksaa

Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee ravitsevaa ruokaa, päivittäistä liikuntaa, riittävästi lepoa ja unta sekä hyvää seuraa. Jotta jaksat ja voit hyvin, syö monipuolisesti ja pidä ateriarytmi suhteellisen säännöllisenä. Olemme yksilöitä ja sopiva ruokarytmikin voi olla yksilöllinen. Yleisesti ottaen kuitenkin kannattaa jakaa päivän ruokailut 4 – 5 ateriaan.

Ruokailurytimistä

Säännöllinen ateriarytmi pitää virkeänä koko päivän, mutta myös hampaat pitävät selkeistä ruoka-ajoista. Säännölliset ruoka-ajat antavat hampaille välillä aikaa toipua happohyökkäyksiltä ja vähentävät hampaiden reikiintymistä.

Jos opiskelu- tai työpaikallasi on järjestetty lounasruokailu, käytä se hyväksesi. Varsinkin opiskelijoille aterian hinta on niin edullinen, että ruokailumahdollisuus kannatta ehdottomasti hyödyntää.

Aamupalan ja lounaan lisäksi on hyvä syödä myös toinen kunnollinen ateria päivässä sekä tarpeen mukaan välipaloja. Pieniruokaiselle toinen pääateria voi olla esimerkiksi reilumpi välipala, mutta paljon liikkuva tarvitsee runsaamman aterian.

Esimerkki yhden päivän aterioista:

  • Aamupala
  • Lounas
  • (Välipala)
  • Päivällinen
  • Iltapala

Koosta järkevästi

Sekä ateriat että välipalat kannattaa koostaa järkevästi. Ne ovat monipuolisia kun ne koostuvat hyviä hiilihydraatteja sisältävistä viljavalmisteista, proteiinipitoisista kasvis-, kala-, liha tai maitovalmisteista, pehmeistä ravintorasvoista sekä vitamiineja sisältävistä kasviksista, hedelmistä tai marjoista.

Kokoa lämmin ruoka, lounassalaatti tai -patonki lautasmallin mukaan

  • Puolet lautasesta tuoreita ja/tai kypsennettyjä kasviksia.
  • Neljäsosa proteiinipitoista kasvis- kala- tai liharuokaa.
  • Loppuneljännes hiilihydraattipitoista perunaa, viljalisäkettä, pastaa tai riisiä.
  • Lisäksi energiatarpeen mukaan leipää, johon on sipaistu pehmeää rasvaa sisältävää levitettä.
  • Juomaksi vettä, maitoa tai piimää.

Ota ruokakolmio avuksi monipuolisempaan syömiseen