Tyrnin kasvatus

Tyrni (Hippophaë rhamnoides) kasvaa Suomessa luonnonvaraisena Ahvenanmaalla sekä pohjanlahden rannikoilla aina Tornioon asti. Se sopii puutarhaan sekä koriste- että marjapensaaksi. Tyrni menestyy I-VII vyöhykkeillä.

Kasvupaikka

Luonnossa tyrni kasvaa meren rannoilla ja viihtyy siellä hyvinkin karuissa olosuhteissa hiekkamaassa ja kivikoissa. Pihaan istutettaessa tyrnille valitaan aurinkoinen kasvupaikka. Se menestyy jopa paahteessa. Paras kasvualusta on hyvin kalkittu multava hiekkamaa. Tyrni sopii koristepensaaksi muiden samanlaisen kasvupaikan vaativien pensaiden kanssa.

Tyrni ’Siipyy’

Ulkonäkö

Tyrnistä on saatavana monia lajikkeita. Lajikkeen mukaan kasvin korkeus vaihtelee 2–5 metriin. Tyrni on hieman epäsäännöllisen muotoinen pensas tai pieni puu. Myös kasvupaikka vaikuttaa lopulliseen kokoon. Tyrnillä on kauniit hopeanharmaat pitkulaiset lehdet ja pelkästään niissä on jo koristearvoa pihaan. Marjat ovat myös upean oranssin väriset. Tyrnin oksissa on suuria piikkejä, jotka ovat oikeastaan teräväkärkisiä oksia, eli oraoksia.

Kasvutapa ja hoito

Tyrni on kaksikotinen ja tuottaa marjoja vain, kun lähekkäin on istutettu sekä hede- että emikasveja. Yksi hedekasvi riittää pölyttämän 6 emikasvia. Tyrni on tuulipölytteinen. Kukinta on huomaamaton ja tapahtuu ennen lehtien puhkeamista keväällä.

Tyrni kasvattaa runsaasti juurivesoja. Niitä voi leikata pois, niin kuin vanhoja oksiakin, mutta säännöllistä leikkausta pensas ei vaadi. Vahvan juuret levittäytyvät laajalle alueelle ja juurivesoja voi nousta maasta monien metrien päästä istutetusta pensaasta. Tyrnit ovat typensitojakasveja ja eivät vaadi typpilannoitusta.

Käyttö

Tyrniä sopii yksittäin koristepensaaksi. Jos halutaan myös marjoja, on lähekkäin istutettava emi- ja hedekasvit. FinE® -tunnuksen saaneita lajikkeita ovat ’Tarmo’, ’Tytti’, ’Terhi’, ’Siipyy’ ja ’Kulta’. Muitakin lajikkeita on viljelyssä, kuten esimerkiksi ’Rudolf’, ’Raisa’, ’Sauli’ ja ’Pertsik’. Tyrnin marjat ovat hyvin c- ja e-vitamiinipitoisia ja niistä tehdään mehuja ja hilloja. Kirpeät marjat ovat hyviä myös sellaisenaan. Tyrnin siemenistä puristetaan öljyä.

Alkuperä

Suomalaisen nimen saaneet tyrnilajikkeet ovat suomalaista alkuperää ja niitä kannattaa suosia. Tyrniä viljellään ja käytetään paljon etenkin Virossa ja Venäjällä.