Itämeripiknik
Juhlitaan Itämeripäivää lähtemällä Itämeripiknikille!
Vuosittain, elokuun viimeisenä torstaina (tänä vuonna 28.8.2025) vietetään Itämeripäivää. Päivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä ja myös Marttaliitto on ollut jo useamman vuoden tapahtuman kumppanina. Itämeripäivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi. Itämeripäivää voi juhlia mitä parhaimmin myös sisämaassa, sillä lähes koko Suomi sijaitsee Itämeren valuma-alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että niin Suomen alueelle satava sadevesi kuin meidän ihmistenkin käyttämä vesi päätyy järvien ja jokien kautta lopulta Itämereen.
Kutsumme kaikki marttayhdistykset viettämään Itämeripäivää Marttojen Itämeripiknikille!
Piknikin voi järjestää marttaillan aikana ulkona puistossa, rannalla tai ihan pihapiirissä. Itämeripiknikin voi Itämeripäivän sijaan toteuttaa minä vain muunakin päivänä, mutta mikäli kokoonnutte piknikille Itämeripäivänä, niin voitte halutessani osallistua yhteiseen Itämeripäivän viettoon ilmoittamalla marttaillan yhdistyksenne Itämeriteoksi: Ilmoita teko | Itämeripäivä. Teon ilmoittaminen lisää yhdistyksenne Itämeripäivän kumppaniksi ja voitte halutessanne mm. hyödyntää sähköistä kumppanitunnusta some-julkaisuissa.
Yhdistyksen omille jäsenille järjestettävät kokoontumiset ilmoitetaan Itämeritekoina, mutta mikäli yhdistyksenne järjestää muillekin avoimen tapahtuman, niin sen voi ilmoittaa sivujen tapahtumat-osioon.
Käyttäkää Itämeripiknikin aihetunnisteina seuraavia: #martat #marttailu #Itämeripäivä #itämeripiknik #itämeriteko
Lisätietoja Itämeripäivästä löydät täältä: www.itämeripäivä.fi
Piknikeväät
Piknikille valmistetaan tietysti Itämeriystävälliset eväät, eli käytetään raaka-aineina kestävästi kalastettua luonnonkalaa, kotimaisia kasviksia ja satokauden marjoja ja hedelmiä. Itämeren ekosysteemin suurin uhka on rehevöityminen. Suomen Itämereen kohdistuvasta ravinnekuormituksesta suurin osa tulee maataloudesta, eli ruokavalion kasvien osuuden lisääminen on terveysteon lisäksi myös Itämeriteko. Valuma-alueella sijaitsevien rehevöityneiden järvien vedenlaatua voidaan parantaa erityisesti särkikaloja kalastamalla ja näin helpottaa myös Itämereen kohdistuvaa ravinnekuormitusta. Luonnossa kasvanut kala on ympäristönäkökulmasta kasvatettua kirjolohta parempi vaihtoehto, kalankasvatus on edelleen esimerkiksi Saaristomerellä toiseksi suurin kuormituslähde maatalouden jälkeen.
Voitte koota piknikille oman Itämeriystävällisen menun satokauden raaka-aineita tai kaupan valmiita tuotteita hyödyntäen. Esimerkiksi näillä Marttojen ohjeilla syntyy maukkaat ja teemaan sopivat piknikeväät:
Kaurainen marjavuokakakku | Martat
Mausteinen omenajuoma | Martat
Itämeripiknikin ohjelma
Keskustelukortit
Itämeripiknik aloitetaan osallistujien kokemuksilla. Kerätään pieneen pussiin kysymyskortit. Jokainen osallistuja nostaa vuorotellen kortin ja vastaa kortin kysymykseen. Vastaamisen jälkeen kortti palautetaan pussiin, ei haittaa vaikka useampi osallistuja nostaisi saman kysymyksen. Vaihtoehtoisesti voidaan jakaa kortit osallistujille ja yhdessä keskustella kysymyksistä. Tämä vaihtoehto sopii erityisesti, jos osallistujia on pienempi joukko.
Itämerivisa
Voitte pitää piknikillä myös pienen Itämeriaiheisen tietokilpailun.
Tietokilpailun kysymykset ja oikeat vastaukset löydät täältä. Varusteeksi osallistujat tarvitsevat kynän ja paperia vastausten kirjoittamista varten. Voitte hankkia voittajalle myös pienen palkinnon, esimerkiksi biohajoavan palasaippuan tai järvikalasäilykettä.
Itämerilupaus
Tehkää omat Itämerilupaukset. Itämerilupaus on pieni konkreettinen teko, jonka osallistuja lupaa toteuttaa tai itselle merkityksellinen ajatus/muistutus, johon haluaa sitoutua. Varatkaa osallistujille kauniita kortteja tai pieniä lappuja, joihin voi kirjoittaa oman lupauksensa ja jonka voi viedä kotiin muistoksi. Halutessaan oman lupauksen tai teon voi kertoa myös muille Itämeripäivän sivuilla: Teot ja lupaukset | Itämeripäivä Lupauksen tai teon voi ilmoittaa myös yksityishenkilönä.