Muutos lautasella

Marttojen teema vuosina 2025–2026 on Muutos lautasella. Syvennymme tekoihin, joita nyt tarvitaan: vähennetään eläinperäisten tuotteiden kulutusta ja lisätään kasvipainotteista syömistä.  

Haluaisitko muuttaa ruokavaliotasi enemmän kasvispainotteiseksi tai kiinnostaako uusien kasvisruokien kokeileminen? Tämä Marttailta tutustuttaa kasvisruokien monipuoliseen makumaailmaan ja antaa vinkkejä kasvisten lisäämiseen omalle lautaselle. Martat kannustavat tekemään kestävää muutosta lautasella, joka aloitetaan pienistä muutoksista omaan arkeen. Kasviperäinen ruokavalio tekee hyvää ympäristölle, terveydelle ja on usein edullistakin.

Valitkaa marttailtaanne yksi tai useampi seuraavista keskustelutehtävistä! Jos käytössänne on keittiö, valmistakaa yhdessä Maailman makuja – kasvisruokabuffet.

Tutustu lisää kasvisruokavalioihin Marttojen nettisivuilla: Kasvisruokavaliot | Martat.

Kasvisten tunnistaminen ja käyttötavat

  • Järjestä pöydälle erilaisia vihanneksia ja kasviksia. Valitse myös mukaan vähemmän tunnettuja.
  • Jaa osallistujat n. 3–4 hengen ryhmiin. Ensiksi nimetään kasvikset ryhmissä ja lisäksi keskustellaan siitä, miten näitä kukin käyttää, ja voisi käyttää uusilla tavoilla arkiruoanlaitossa.
  • Jos jää aikaa, jokainen ryhmä voi ideoida yhden nopean ja helpon kasvisruokareseptin.
  • Jaetaan oman ryhmän keskustelun pääkohdat ja kasvisruokaresepti kaikkien ryhmien kuullen.

Omat lempparit kasvisversioina

  • Ryhmät pohtivat sekä kirjaavat ylös miten perinteisiä sekä heidän lempiruokiaan voisi muokata kasvisversioiksi. Mielikuvitusta saa käyttää!
  • Vinkkejä voi saada tutkimalla yhdessä erilaisia kasviproteiineja:
    • Tofu
    • Pavut ja linssit
    • Herneet
    • Nyhtökaura
    • Härkis (härkäpapu)
    • Vegejauhis (herne- ja vehnäproteiini)

Viikon ruokalistan suunnittelutyöpaja

  • Voitte ryhmissä suunnitella viikon kasvisruokalistan, jossa joka päivälle valitaan eri maan inspiroima kasvisruoka. Käyttäkää apuna Reseptit | Martat.

 Esimerkiksi:

  • Maanantai: Kasvispullat muussilla ja puolukkasurvoksella
  • Tiistai: Meksikolaiset kasvisfajitakset
  • Keskiviikko: Pad Thai tofulla
  • Torstai: Mujadara linssi-riisiruoka
  • Perjantai: Moussaka kasvisversiona
  • Lauantai: Sienirisotto
  • Sunnuntai: Intialainen linssi-dhal ja naan-leipä

Maailman makuja – kasvisruokabuffet

  • Osallistujat voivat jakautua pienryhmiin, joissa suunnitellaan ja valmistetaan eri maista inspiroituneita kasvisruokia.
  • Jokainen ryhmä voisi vastata yhden ruokalajin valmistamisesta, esimerkiksi alkuruoka/lisukkeet, pääruoka tai jälkiruoka.
  • Lopuksi pidetään yhteinen ateria, jossa päästään maistelemaan kasvisruokavaihtoehtoja ja keskustelemaan sen vaihtelevuudesta maailmalla.

Voitte etukäteen arpoa osallistujille tiettyjä maita tai alueita, kuten Intia, Välimeri, Lähi-itä, Etelä-Amerikka tai Kaakkois-Aasia. Esimerkkireseptejä:

Intialainen kotijuusto-pinaattikastike | Martat

Oton rennot kasvistacot | Martat

Omenatiramisu | Martat

Yrttihummus | Martat

Pitaleivät | Martat