Muutos lautasella

Kestävä ruoka on terveellistä, turvallista, taloudellista ja herkullista. Marttojen teemavuodet 2025 ja 2026 omistetaan ruoalle ja sen merkitykselle arjessa ja yhteiskunnassa. Kahden vuoden ajan keskitymme ruokavalintoihin, jotka edistävät sekä terveyttämme että maapallon hyvinvointia, ja juhlistamme ruoan yhdistävää voimaa. Syvennymme tekoihin, joita nyt tarvitaan: vähennetään eläinperäisten tuotteiden kulutusta ja lisätään kasvipainotteista syömistä.  

Martoilla on tärkeä rooli neuvontamme perustana olevien uusien ravitsemussuositusten tuomisessa ihmisten arkeen. Tarjoamme tietoa ja taitoja muutoksen tekemiseen. Muutos lautasella -marttailta on mukava tapa aloittaa ruokamurroskeskustelua omassa yhdistyksessä. Marttaillassa tutustutaan kasvisruokien monipuoliseen makumaailmaan ja jaetaan vinkkejä kasvisten lisäämiseen omalle lautaselle. Kaikkea ei tarvitse laittaa uusiksi vaan aloitetaan pienistä muutoksista omaan arkeen. Kasviperäinen ruokavalio tekee hyvää ympäristölle, terveydelle ja on usein vielä edullistakin.

Valitkaa marttailtaanne yksi tai useampi seuraavista keskustelutehtävistä! Jos käytössänne on keittiö, valmistakaa yhdessä Maailman makuja – kasvisruokabuffet.

Tutustu lisää kasvisruokavalioihin Marttojen nettisivuilla: Kasvisruokavaliot | Martat.

Kasvisten tunnistaminen ja käyttötavat

  • Järjestä pöydälle erilaisia vihanneksia ja kasviksia. Valitse mukaan myös vähemmän tunnettuja erikoisuuksia.
  • Jaa osallistujat n. 3–4 hengen ryhmiin. Ensiksi nimetään kasvikset ryhmissä ja lisäksi keskustellaan siitä, miten näitä kukin käyttää, ja voisi käyttää uusilla tavoilla arkiruoanlaitossa.
  • Jos jää aikaa, jokainen ryhmä voi ideoida yhden nopean ja helpon kasvisruokareseptin, johon käyttäisi pöydällä olevia kasviksia.
  • Jaetaan oman ryhmän keskustelun pääkohdat ja kasvisruokareseptit kaikkien ryhmien kuullen.

Omat lempparit kasvisversioina

  • Ryhmät pohtivat sekä kirjaavat ylös miten perinteisiä sekä heidän lempiruokiaan voisi muokata kasvisversioiksi. Mielikuvitusta saa käyttää!
  • Vinkkejä voi saada tutkimalla yhdessä erilaisia kasviproteiineja:
    • Tofu
    • Pavut ja linssit
    • Herneet
    • Nyhtökaura
    • Härkis (härkäpapu)
    • Vegejauhis (herne- ja vehnäproteiini)

Viikon ruokalistan suunnittelutyöpaja

  • Voitte ryhmissä suunnitella viikon kasvisruokalistan, jossa joka päivälle valitaan eri maan inspiroima kasvisruoka. Käyttäkää apuna Reseptit | Martat.

 Esimerkiksi:

  • Maanantai: Kasvispullat muussilla ja puolukkasurvoksella
  • Tiistai: Meksikolaiset kasvisfajitakset
  • Keskiviikko: Pad Thai tofulla
  • Torstai: Mujadara linssi-riisiruoka
  • Perjantai: Moussaka kasvisversiona
  • Lauantai: Sienirisotto
  • Sunnuntai: Intialainen linssi-dhal ja naan-leipä

Maailman makuja – kasvisruokabuffet

  • Osallistujat voivat jakautua pienryhmiin, joissa suunnitellaan ja valmistetaan eri maista inspiroituneita kasvisruokia.
  • Jokainen ryhmä voisi vastata yhden ruokalajin valmistamisesta, esimerkiksi alkuruoka/lisukkeet, pääruoka tai jälkiruoka.
  • Lopuksi pidetään yhteinen ateria, jossa päästään maistelemaan kasvisruokavaihtoehtoja ja keskustelemaan sen vaihtelevuudesta maailmalla.

Voitte etukäteen arpoa osallistujille tiettyjä maita tai alueita, kuten Intia, Välimeri, Lähi-itä, Etelä-Amerikka tai Kaakkois-Aasia. Esimerkkireseptejä:

Intialainen kotijuusto-pinaattikastike | Martat

Oton rennot kasvistacot | Martat

Omenatiramisu | Martat

Yrttihummus | Martat

Pitaleivät | Martat