Yrttien ja lehtivihannesten kuivaus

Vain nuoria, terveitä kasveja kannattaa kuivata. Luonnonyrtit ja villivihannekset kerätään vain puhtailta kasvupaikoilta. Kuivaus on nopeampaa, kun kasvit kerätään aurinkoisten päivien jälkeen. Pölyiset kasvit huuhdellaan ja kuivataan ensin pyyhkeiden välissä.

Yrtit kuivuvat nopeasti huoneenlämmössäkin. Kuivauslämpötila ei saa nousta yli 30°C. Lehdet ja varret kuivataan erikseen, mausteyrtit voidaan kuivata myös pieninä kimppuina. Yrtit ovat kuivia, kun lehdet murentuvat helposti ja varret napsahtavat poikki.

Jos haluat nokkosten kuivuvan kauniin vihreiksi, ne kannattaa ensiksi ryöpätä. Huuhtele nuorten nokkosten latvat ja ryöppää joko höyrykattilassa tai vedessä. Ryöppäysajaksi riittää 1 min. Jäähdytä nopeasti kylmän, juoksevan veden alla ja kuivaa pyyhkeiden välissä. Levitä lehdet ritilälle kuivumaan. Kuivattuja yrttejä voi säilyttää tiiviissä lasipurkissa.

Kuivausmenetelmät.